Gå direkt till Nyheten (Handelsbanken nästan halverar antalet kontor)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Handelsbanken nästan halverar antalet kontor

Publicerad onsdag, 16 september 2020, 10:17 av Redaktionen

Handelsbanken meddelade på onsdagsmorgonen att det  ska ske en omfattande bantning av kopstnader och nära hälfsten av bankens 380 kontor ska stängas och tusen personer mister jobbet. I meddelandena hittills nämns inget om bankens kontor i Lideköping.

Så här lyder pressmeddelandet:

Handelsbanken kraftsamlar på kontoren, ökar den digitala utvecklingstakten och sänker kostnaderna

Å ena sidan har många av Handelsbankens kärnkunder allt mer avancerade behov i sina personliga möten på kontoren. Därför kraftsamlar Handelsbanken på kontoren för att möta efterfrågan från exempelvis företags- och private banking-kunder, med än mer beslutskraft och ökad specialistkompetens men på färre orter. Antalet kontor förväntas minska från dagens 380 till cirka 200 vid slutet av 2021.

Å andra sidan vill kunderna göra allt fler bankärenden digitalt – snabbt, enkelt och personligt. Därför satsar banken samtidigt totalt en miljard kronor på IT-investeringar de kommande två åren för att nå en ny nivå i sitt digitala kunderbjudande.

Förändringarna kommer att bidra till lägre kostnader. Vid utgången av 2022 ska koncernens samlade kostnadsnivå uppgå till cirka 20 miljarder kronor, baserat på 2020 års valutakurser, före eventuella avsättningar till Oktogonen. De kostnadsminskningar som krävs för att nå dit beräknas innebära att koncernens intäkter minskar med cirka en miljard kronor.

Personalminskningen berör cirka 1 000 personer i Sverige de närmaste två åren, utöver de insatser som aviserades hösten 2019.

”Förhandlingar och samråd inleds direkt med facken. Vår ambition är – som alltid i Handelsbanken – att hantera övertalighet med respekt och omsorg om den enskilda medarbetaren”, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström.

I syfte att underlätta anpassningen kommer banken under fjärde kvartalet reservera en kostnad som nu bedöms uppgå till cirka 1,5 miljarder kronor.

Förändringarna är resultatet av den svenska delen av den översyn av hela bankens verksamhet som aviserades under förra hösten.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stefan
Gäst
Stefan
16 september, 2020 02:34

Ja det ju bara att gå till sig själv. Hur många gånger per år besöker man ett bankkontor? För min del var det noll besök under hela 2019 och noll besök hittills under 2020. Skulle jag vilja besöka ett så kan jag åka en bit. Bättre att erbjuda fler tjänster på nätet. Sen jaja, finns alltid en liten klick som inte klarar av att vara digitala och helt saknar anhöriga eller vänner. Här får väl kommunen eller någon hjälpa till isåfall.

Sandra
Gäst
Sandra
16 september, 2020 06:15

Eller byta bank.