Gå direkt till Nyheten (Ökar trycket för arbete med social hållbarhet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ökar trycket för arbete med social hållbarhet

Publicerad tisdag, 15 september 2020, 12:23 av Björn Smitterberg

Nu skall det komma en bred, långt hållbar, politik för social hållbarhet i Lidköping. redan finns arbete med det som kallas TSI och som handlar om att i tid fånga upp personer som håller på att falla utanför de vanliga sociala ramarna.

– Det finns hur många orsaker som helst för att en person ska hamna lite fel – och vi vill att dessa ska fångas upp i tid, säger kommunalrådet Frida Nilsson (C) och oppositionsrådet Rasmus Möller (M) när de i dag offentliggjorde ett arbete som dels innebär fortsatta omedelbara insatser men även en långsiktig utveckling.

– Ofta förknippas det här arbetet arbetet med insatser för unga i skolåldrarna, men det gälleralla människor. En del kanske tappardet sociala fortfästet i samband med pensionering, jobb-byte eller sjukdom.

En särskild insats ska göra för att ha koll på eventuell psykisk ohälsa efter corona.

– Genom en blocköverskridande arbete ska vi ge det här arbetet en hög politisk status, säger Rasmus Möller. Det har länge ansetts viktigt och varit framgångsrikt. Men i politiken har det gått lite i vågor.

Nu skall en plan utarbetas för att slå samman det som görs i social hållbarhet med miljöperspektivet. Två olika ansvarsområden slås samman till ett nytt utskott som verkar direkt under kommunstyrelsen – hållbarhetsutskottet.

– En ny dimension vi vill ta in är ekonomi, en annan är samhällsbyggnadsutveckling. Vilka sätt ska vi använda för att inte bygga in oss i ett hörn när det gäller sociala frågor och miljöproblem.

En del kommuner har kommit längre än andra. Frida Nilsson och Rasmus Möller ska redan i höst börja studera hur dessa kommuner arbetar. Vilka det blir är inte klart.

Ambitionsnivån är hög, det här ska bli frågor som hamnar högt i politikernas möteskalendrar.

Förutom politiken ska förstås sådant som redan finns, men på lite olika ansvarsområden, kopplas ihop. Brottsförebyggande Rådet och Polisen nämns som självklara. Likaså representanter för regionen.

– Det dröjer ännu några månader innan vi vet helt hur Hållbarhetsutskottet kommer att se ut och hur vi ska arbeta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *