Gå direkt till Nyheten (Lidköpings moderater: Stoppa bidraget till Ibn Rushd)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 12 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpings moderater: Stoppa bidraget till Ibn Rushd

Publicerad måndag, 14 september 2020, 15:22 av Insändare

Lidköpingsmoderaterna kräver stopp av bidrag till studieförbundet Ibn Rushd.

Debatten om Ibn Rushd som studieförbund pågår för fullt i Sverige och flera kommuner har redan satt stopp för deras bidrag. Nu senast i Göteborg där flertalet partier ställt sig bakom ett stopp med omedelbar verkan.

Anledningar till att Ibn Rushd inte ska få del av kommunala ersättningar är många. Organisationen har bland annat bjudit in utländska företrädare kända för antisemitism, kvinnohat och homofobi.

Ett exempel är att man 2018 bjöd in Noureddine al-Khademi, även känd som Imam Jihad. Al-Khademi har bland annat hetsat mot homosexuella och uppmanat muslimer att resa till Syrien och utkämpa heligt krig (jihad). Han anlitas fortfarande av Ibn Rushd i bland annat Helsingborg.

En annan anledning till att man bör stoppa bidragen är att två av Ibn Rushds medlemsorganisationer, Islamiska Förbundet och Sveriges unga muslimer har fått sina statsbidrag indragna på grund av att deras ”verksamhet inte är förenlig med respekten för demokratins idéer”, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Islamiska förbundet i Sverige tillhör paraplyorganisationen Federation of Islamic Organisations in Europe grundat av Muslimska Brödraskapet.

I Lidköpings kommuns regler för föreningsbidrag nämns både i syfte och i kriterierna ord som jämlikhet, jämställdhet, motverka diskriminering, motverka trakasserier och våld. Detta rimmar illa med det som nu och tidigare framkommit av nationella myndigheter och i media om Ibn Rushds verksamhet.

Moderaterna kommer på kultur och fritidsnämndens nästkommande arbetsutskott kräva att bidragen stoppas omedelbart. Vi utgår ifrån att det finns nog med politisk förmåga att orka värna demokratin och stå upp för de värderingar reglerna vilar på.

Moderaterna i Lidköping genom Rasmus Möller

4 kommentarer på “Lidköpings moderater: Stoppa bidraget till Ibn Rushd”

 1. Ove Nordström skriver:

  Det finns väl inte en moské som inte diskriminerar kvinnor och homosexuella. Varför ser våra myndigheter mellan fingrarna med detta?

 2. Lars skriver:

  Jo Ove, Förening Socialdemokrater för tro och solidaritet har gjord upp med Muslimska brödraskapet om att gynna muslimska föreningar och som gentjänst för det skall dom rösta på sossarna i valen, med andra ord så köper sossarna röster med skattefinansierade pengar som skulle användas för att bygga välfärd!

 3. RGR skriver:

  Inga religiösa samfund och föreningar borde få pengar från det offentliga. Oavsett om det gäller kristna, muslimer eller individer som påstår att de kan prata med ”andar”.

  I det här fallet är det en självklarhet. Moderaterna (av alla människor…) förklarar bra varför i artikeln.

 4. Ove Nordström skriver:

  @Lars, det var ingen skillnad när alliansen styrde med passivt stöd av SD 2010-2014. Så din förklaring håller inte.

Kommentarerna är stängda