Gå direkt till Nyheten (Letar gift vid brandstationer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Letar gift vid brandstationer

Publicerad lördag, 12 september 2020, 14:04 av Björn Smitterberg

Under kommande vecka kommer provtagning av marken i området vid brandstationerna i Lidköping och Järpås att genomföras. Detta görs för att mäta hur mycket av det miljöfarliga ämnet PFAS som finns i marken.

Provtagningen sker genom att det borras hål i marken där prover tas på djup som krävs. Proverna ska analyseras och rapporten från mätningarna beräknas vara klar senare i höst. Resultatet kommer ge vägledning till vilka åtgärder som behövs för att sanera marken på rätt sätt.

PFAS ingår i den skumvätska som tidigare användes inom räddningstjänster för att släcka bränder. Detta är inget unikt för Lidköping utan problematiken rör flera av Sveriges kommuner. Sedan fler år används inte längre PFAS vid släckningsarbete. Förutom vid räddningsinsatser har ämnet även kunnat läcka ut från övningar med ämnet i skum.