Gå direkt till Nyheten (Lidköping får sina första cykelfält)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 26 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping får sina första cykelfält

Publicerad fredag, 11 september 2020, 10:39 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommun anlägger cykelfält på båda sidor om Stenportsgatan, från Stenportsskolan till De la Gardiegymnasiet.

Sträckan är drygt 1 kilometer meter och används flitigt av cyklister för att röra sig mot skolområdena men också för transport till och från centrum.

Med de nya cykelfälten förbättras säkerhet samt att stadens cykelvägnät blir med sammanhängande. Mätningar och utvärdering kommer ske under hösten.

På cykelfält gäller stanna- och parkeringsförbud för fordon, oavsett om det finns vägmärken uppsatta som visar detta eller inte. Samma trafikregler gäller för cyklister som för andra fordon. Man ska cykla i höger körfält och följa högerregeln i de korsningar där den gäller och fotgängare har företräde vid övergångsställen.

På Stenportsgatan upphör fälten i de korsningar där högerregel gäller. I korsning där anslutande väg har väjningsplikt kommer cykelfälten fortsätta. Vid busshållplatser gör cykelfälten uppehåll, detta för att bussen ska kunna stanna utan att bryta mot trafikförordningen.

Cykelfält ska betraktas som enkelriktade.
Som andra fordon ska en cykel hålla till höger i sin färdriktning, så du ska cykla i det högra fältet. Det kommer målas upp cykelsymboler i fälten som också visar om du cyklar rätt eller fel, är cykeln upp och ner är du i fel fält. Upptäcker man att man får möte i körfältet bredvid så är det också ett tecken på att man cyklar i fel riktning.

Genom åren har ändringar i både lagstiftning och praxis medfört att man målat på olika sätt på olika platser. Till exempel kan det röra sig om heldragna linjer, eller att bussen stannar på cykelfält. Lidköpings kommun ska ta fram riktlinjer för hur fälten ska målas, och de bygger på utförandet vid Stenportsgatan så att vi i framtiden kan få en kontinuitet i hur våra cykelfält ser ut.

Till skillnad från cykelbana får cykelfält endast användas om man färdas på cykel eller på moped klass 2.

_________________________
Källa: Lidköpings kommun

12 kommentarer på “Lidköping får sina första cykelfält”

 1. Anders skriver:

  Måla dit färdrikning även på befintliga cyckelbanor, t.ex Esplanaden där vänstertrafik sker dagligen. Men sen gäller det att polisen lägger lite resurser att kontrollera cykelmarodörerna annars hjälper inga streck eller symboler i värden.

 2. Jim_Ljung skriver:

  ”Anders” Såvitt jag vet ÄR det tillåtet att Cyckla i båda riktningarna på uppmärkt cyckelbanor, om inget annat anges.
  Kan ju naturligtvis vara så att du menar att man bara skall ha tillgång till cyckelbanan när man cycklar åt det ena hållet?

 3. Tony skriver:

  Vi som bor utmed stenportsgatan får nu inte parkera där eller stanna till och hämta upp bättre hälft eller barn utan måste nu köra in på gården eller till sin parkering genomtänkt.

 4. Johan skriver:

  Det vore mycket bättre om ni gjorde en riktig cykel och gångbana på en sida (södra). Då blir det mer enhetligt och snyggare. Måste allt i denna stad vara så bonnigt byggt? Gick det att bygga en superbred cykel och gångbana på De la gardievägen så borde det även gå på Stenportsgatan.

 5. Owe Ericson skriver:

  Vilken bra ide`Nu kanske folk lär sig cykla på RÅTT sida.
  i fortsättningen

 6. Nisse skriver:

  Alla måste förstå – vi är i Lidköping nu, och våra bilar är viktigare än allt annat!

 7. Stina Hedén skriver:

  Som jag vet så gäller ju högertrafik även för cyklister. Inte vänster.

 8. Anders skriver:

  ”Jim_Ljung” Jag får göra en pudel. Efter att läst på lite så ser jag att jag har fel. Men jag anser att den som skrivit den regeln har hål i huvudet, för den skapar bara problem och situationer. Tex när man kommer fram till en cirkulationsplats. Samt att cyckel Är ett fordon och vi har haft högertrafik sen 1967.

 9. Kim Thieme skriver:

  Cykelvägen på delagardievägen tog inte bort något mer än att det var gräsmatta mellan gångbanan och gatan tidigare. så där har varken gångare eller bilister förlorat någon plats..

 10. Bosse skriver:

  Ännu en väl genomtänkt lösning av våra jätteduktiga stadsplanerare. Det är för mycket bollibompa-lösningar här i stan.

 11. Jim_Ljung skriver:

  ”Anders” kan bara säga att ja håller med.
  känns alltid som om någon av oss inblandade i dessa cyckelmöten är berusade? (viket då också ä tillåtet i 50% av fallen) ;-)

 12. Anders skriver:

  Jag får visst ändra mig igen och hålla fast vid det jag skrev i första inlägget. För om man läser denna skrivelse från kommunen https://www.facebook.com/lidkopingskommun/posts/5093725617319557 så är inte cykelfälten på stenportsgatan Lidköpings första, utan vi har sådana på Esplanaden med flera. Eftersom det verkar vara rena djungeln med hur cyklister SKA cykla så efterlyser jag tydligare markering skyltning och information, sen kan ju polisen flytta ut fikabordet till trotoaren på Mellbygatan så kanske de kan upptäcka någon av dessa marodörer som inte vet vad som är trotoar eller enkelriktad gata.

Kommentarerna är stängda