Gå direkt till Nyheten (Förslag till beslut: Stopp för Medborgarförslag)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 25 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förslag till beslut: Stopp för Medborgarförslag

Publicerad onsdag, 09 september 2020, 20:00 av Björn Smitterberg

Fram till den 1 oktober kommer det att gå att lämna medborgarförslag i Lidköpingskommun. Sedan är det – som Lidköpingsnytt tidigare skrivit – stopp för den möjligheten.

Politikerna i Lidköping är lite tvehågsna om det här beslutet. Vänsterns Claes-Göran Borg och Liberalernas Pär Johnson gjorde gemensam sak i kommunstyrelsen i dag och tyckte att om medborgarförslagen tas bort måste denna möjlighet ersättas med något annat, och här finns flera olika förslag.

– Man kan tänka sig att förslag lämnas men måste genomgå en omröstning, säger Pär Johnson. Ett lämnat förslag måste få ett visst antal röster innan det tas upp till behandling i en nämnd.

Rasmus Möller (M) hävdar att medborgarförslagen inte fungerar tillräckligt bra.
– Det kan ta ett år innan en förslagsställare får svar.

Det första medborgarförslaget som lades gällde att skulpturerna och dammarna på Nya Stadens torg saknade belysning. Detta ansåg även politikerna och beslutade att belysning skulle ordnas när torget rustades upp.
Skulpturerna står fortfarande efter mer än tio år utan belysning och utgör torgets svartaste hörn.

Initiativ togs för att skjuta upp så att medborgarförslag skulle kunna lämnas ytterligare drygt ett år. Men det röstades ned. Nu ska nya initiativ tas för att skapa kontakt med medborgarna.

Kommunstyrelsens ställningstagande är ett förslag – det kommer att debatteras vidare och beslut fattas av kommunfullmäktige, troligen redan om ett par veckor.

5 kommentarer på “Förslag till beslut: Stopp för Medborgarförslag”

 1. Malin skriver:

  Sanningen är nog snarare den att kommunen vill helst slippa kontakt med invånarna. Man låser in sig, tror det är lättare att komma in i Pentagon är Stadshuset i Lidköping.
  Man svarar inte på kommentarer här på Lidköpingsnytt, på telefon och mailkontakt skall man igenom en sluss först, det går inte att ringa direkt till våra representanter. Och nu tas medborgarförslagen bort. Vill bara än en gång påminna om att det är vi medborgare/skattebetalare som står för er lön!

  Någon ansvarig på kommunen som hört talas om demokrati?

 2. Jim_Ljung skriver:

  Svar> Malin
  Du vet väl att det bara är demokrati när det är valår?

  Efter det låser dom in sig o kliar varanda på ryggen.
  (bara gud vet vad dom igentligen har för sig, o förmodligen knappt det)
  Medborgarförslag o Omröstningar skulle vara mer regel än undantag.
  Det går inte att kalla något för demokrati.när det bara efterlevs inför valåret!

 3. Ove Nordström skriver:

  Bedrövligt, men all heder åt Götene som ser det demokratiska värdet i frågan och behåller medborgarförslagen. Lidköping hänvisar till att det kostar 300 000 kr/år. Vad kostar då den extra höjningen av politikerarvodena som gjordes mitt under pandemin? Kanske Gustav kan redogöra för det? Förstår inte vad som har hänt i Lidköping? Är det de borgerliga inslagen i majoriteten som fått till denna kursändring?

 4. Per skriver:

  Malin, det går utmärkt att ställa din fråga till politiken under allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige. Dock är det inte många verkar använda den möjligheten. En fråga kan ju vara, varför svarar inte ni politiker på frågor ställda i kommentarsfält på den välbesökta nyhetssidan Lidköpingsnytt?”

 5. RGR skriver:

  Våra politiker gillar att bli lämnade i fred. De gillar inte när engagerade medborgare kommer och lägger näsan i blöt och har synpunkter på hur de sköter sitt jobb. Vi medborgare ska bara hålla tyst och beundra dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *