Gå direkt till Nyheten (Förslag till beslut: Stopp för Medborgarförslag)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förslag till beslut: Stopp för Medborgarförslag

Publicerad onsdag, 09 september 2020, 20:00 av Björn Smitterberg

Fram till den 1 oktober kommer det att gå att lämna medborgarförslag i Lidköpingskommun. Sedan är det – som Lidköpingsnytt tidigare skrivit – stopp för den möjligheten.

Politikerna i Lidköping är lite tvehågsna om det här beslutet. Vänsterns Claes-Göran Borg och Liberalernas Pär Johnson gjorde gemensam sak i kommunstyrelsen i dag och tyckte att om medborgarförslagen tas bort måste denna möjlighet ersättas med något annat, och här finns flera olika förslag.

– Man kan tänka sig att förslag lämnas men måste genomgå en omröstning, säger Pär Johnson. Ett lämnat förslag måste få ett visst antal röster innan det tas upp till behandling i en nämnd.

Rasmus Möller (M) hävdar att medborgarförslagen inte fungerar tillräckligt bra.
– Det kan ta ett år innan en förslagsställare får svar.

Det första medborgarförslaget som lades gällde att skulpturerna och dammarna på Nya Stadens torg saknade belysning. Detta ansåg även politikerna och beslutade att belysning skulle ordnas när torget rustades upp.
Skulpturerna står fortfarande efter mer än tio år utan belysning och utgör torgets svartaste hörn.

Initiativ togs för att skjuta upp så att medborgarförslag skulle kunna lämnas ytterligare drygt ett år. Men det röstades ned. Nu ska nya initiativ tas för att skapa kontakt med medborgarna.

Kommunstyrelsens ställningstagande är ett förslag – det kommer att debatteras vidare och beslut fattas av kommunfullmäktige, troligen redan om ett par veckor.

10 kommentarer på “Förslag till beslut: Stopp för Medborgarförslag”

 1. Malin skriver:

  Sanningen är nog snarare den att kommunen vill helst slippa kontakt med invånarna. Man låser in sig, tror det är lättare att komma in i Pentagon är Stadshuset i Lidköping.
  Man svarar inte på kommentarer här på Lidköpingsnytt, på telefon och mailkontakt skall man igenom en sluss först, det går inte att ringa direkt till våra representanter. Och nu tas medborgarförslagen bort. Vill bara än en gång påminna om att det är vi medborgare/skattebetalare som står för er lön!

  Någon ansvarig på kommunen som hört talas om demokrati?

 2. Jim_Ljung skriver:

  Svar> Malin
  Du vet väl att det bara är demokrati när det är valår?

  Efter det låser dom in sig o kliar varanda på ryggen.
  (bara gud vet vad dom igentligen har för sig, o förmodligen knappt det)
  Medborgarförslag o Omröstningar skulle vara mer regel än undantag.
  Det går inte att kalla något för demokrati.när det bara efterlevs inför valåret!

 3. Ove Nordström skriver:

  Bedrövligt, men all heder åt Götene som ser det demokratiska värdet i frågan och behåller medborgarförslagen. Lidköping hänvisar till att det kostar 300 000 kr/år. Vad kostar då den extra höjningen av politikerarvodena som gjordes mitt under pandemin? Kanske Gustav kan redogöra för det? Förstår inte vad som har hänt i Lidköping? Är det de borgerliga inslagen i majoriteten som fått till denna kursändring?

 4. Per skriver:

  Malin, det går utmärkt att ställa din fråga till politiken under allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige. Dock är det inte många verkar använda den möjligheten. En fråga kan ju vara, varför svarar inte ni politiker på frågor ställda i kommentarsfält på den välbesökta nyhetssidan Lidköpingsnytt?”

 5. RGR skriver:

  Våra politiker gillar att bli lämnade i fred. De gillar inte när engagerade medborgare kommer och lägger näsan i blöt och har synpunkter på hur de sköter sitt jobb. Vi medborgare ska bara hålla tyst och beundra dem.

 6. Gustav Edvinsson skriver:

  Konceptet ”Medborgarförslag” åtföljs av ett lagpaket som måste följas. Det jag gjort hanteringen av dessa förslag tungrott och onödigt tidskrävande. Det är olyckligt att det formuleras som att politiken stänger av möjligheten för invånare att lämna förslag. Det stämmer inte. Det vi vill göra är att byta ut just konceptet medborgarförslag mot något som är nästintill identiskt. Men där vi slipper ett tungt byråkratiskt system i hanteringen av inkomna förslag.

  Gustav Edvinsson(s)
  Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden

 7. Watchingeye skriver:

  Edvinsson : Då är det väl hög tid o på sin plats att förklara upplägget??
  Så länge ni inte kan redovisa hur det ska fungera, misstror jag och många fler er vilja till medborgarinflytande….
  Ni får göra ett avsteg från tystnaden och berätta.

 8. Per J skriver:

  RGR, in i politiken med ditt engagemang och få din röst hörd! Sen kommer du tillbaka till LN och kommenterar som politiker. En eloge till Gustav Edvinsson som vid flera tillfällen har kommenterat här på LN. Alla politiker i stan läser vad som skrivs på LN. Välkommen in och kommentera.

 9. Gustav Edvinsson skriver:

  Watchingeye: Jag det ska såklart finnas ett alternativ framme innan det ”gamla” systemet försvinner. Kommunfullmäktige kommer ta just det beslutet imorgon(måndagen den 28/9). Jag är övertygad om att vi kommer få till ett system för medborgarförslag som både är lättare för den enskilde men som kräver mindre resurser.

 10. Ove Nordström skriver:

  @Gustav Edvinsson, enligt handlingarna skall medborgarförslagen försvinna 1/10 2020 och ett nytt förslag arbetas fram av kommundirektören. ”Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta ny arbetsordning för kommunfullmäktige, där medborgarförslag avvecklas. Förändringen träder i kraft den 1 oktober 2020.Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt förvaltningen att ta initiativ till att revidera nämndernas reglementen med avseende på reglering av medborgarförslag så att de kan beslutas av kommunfullmäktige senast den 31 december år 2021. Kommunstyrelsen beslutar att ge kommundirektören i uppdrag att ta fram alternativa arbetsformer för medborgare att lämna förslag på förändringar och plattformar för dialog.

Kommentarerna är stängda