Gå direkt till Nyheten (Nya rutiner för corona-provtagning
Minskat antal smittade)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya rutiner för corona-provtagning
Minskat antal smittade

Publicerad torsdag, 03 september 2020, 10:53 av Redaktionen

Nu kan även barn och unga provtas för pågående covid-19 infektion utan att först få en läkarbedömning. Men för att bryta smittkedjor och hålla smittspridningen nere är det mycket viktigt att stanna hemma vid förkylningssymptom.

Tidigare har barn under 16 år i Västra Götaland fått genomföra provtagning för pågående covid-19 infektion, så kallat PCR-test, efter bedömning av läkare. Men efter att Folkhälsomyndigheten i veckan ändrade sin provtagningsindikation har Västra Götalandsregionen också uppdaterat sin rutin.

Minskat antal nya fall

Antalet nya bekräftade fall fortsätter att minska i Västra Götaland. Under vecka 35 rapporterades 234 fall, det är en minskning med 41 procent jämfört med föregående vecka. Störst andel nya fall finns som tidigare bland personer i åldrarna 20 till 39 år, men även där finns en minskning.

– Det är positivt att antalet bekräftade fall fortsätter att sjunka och vi måste fortsätta hjälpas åt att hålla smittspridningen nere, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland.

Under augusti upptäcktes tekniska brister i ett testkit som används för att påvisa covid-19-infektion. För Västra Götalands del innebar det att cirka 1500 positiva fall nu har makulerats. Med anledning av det har statistiken på Västra Götalandsregionens webbplatser justerats.

Behovet av sjukhusvård minskar

Personer som är i behov av sjukhusvård för covid-19 i Västra Götaland fortsätter att ligga på en låg nivå. Idag vårdas 34 personer varav 4 inom intensivvården, vilket är den lägsta nivån sedan pandemins början.

________________________________
Källa: Smittskydd Västra Götaland