Gå direkt till Nyheten (Efter pandemin; Hemvärnet övar igen)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Efter pandemin; Hemvärnet övar igen

Publicerad torsdag, 03 september 2020, 11:24 av Redaktionen

I en coronaanpassad form kommer hemvärnsmännen i Kinnebataljonen och Kåkindbataljonen nu att återuppta verksamheten. Under kommande veckoslut kommer cirka 40 nyantagna hemvärnsmän att får sin första utbildning hos Hemvärnet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer avseende covid-19 och vi gör även egna åtgärder för att minimera risken för smittspridning, säger Mats Bergh som är utbildningsgruppchef för Skaraborgsgruppen som utbildar hemvärnssoldater.

Under kommande fredag och lördag genomförs en introduktionsutbildning för cirka 40 nya hemvärnssoldater. De kommer då bland annat att få hämta ut sin utrustning och få undervisning i värdegrund samt sjukvård. Ett skjutmoment är också inlagt i schemat.

– Soldaterna är väldigt positiva till att få komma igång igen, säger Magnus Appelkvist som är utbildningsofficer vid Skaraborgsgruppen.

Längre fram i höst genomför de båda bataljonerna en särskild övning för förband.

– Det blir inget större antal hemvärnssoldater som kommer att bo på logement. Endast några enstaka som har lång resväg och då är det coronaanpassat. Då det är dagsövningar kommer de flesta att få åka i egen bil mellan sin bostad och övningsplatsen, säger Mats Bergh.

Förbanden är redo att verka om de kallas in för att skydda och bevaka eller för att stödja samhället.

– Genom att vi övar och utbildar i mindre grupper säkrar vi upp så att inte hela förbandet slås ut, ifall vi drabbas, utan bara en del av förbandet, förklarar Mats Bergh.

Totalt är det cirka 500 hemvärnssoldater och instruktörer som deltar i höstens utbildningar och övningar. Det är ett högre antal anmälningar nu än i vanliga fall.

– Det visar på att det finns ett uppdämt behov av att delta, för att utvecklas i sin roll och att den sociala biten kanske har saknats, säger Mats Bergh.
_________________
Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

4 kommentarer på “Efter pandemin; Hemvärnet övar igen”

 1. Furiren skriver:

  Välkommen till Hemvärnet!
  Tuffa killar och tjejer som inte viker ner sig för lite virus!

 2. Erik Lund skriver:

  Hemvärnssoldaterna bör nog kolla över sitt Försäkringstillstånd. Staten tar inget ansvar om nån blir smittad och blir svårt sjuk eller dör. Dom följer vad Försäkringskassan kommer fram till och det vet väl alla numera hur svårt det är att komma igenom det nålsögat.
  Värst bland alla OECD länder.
  Själv blev jag drabbad 2 ggr av olyckor under hemvärnsövningar. Första gången utredde Försäkringskassan, då var det kört. Dock lite ersättning från min privata oöycksfallsförsäkring.
  Andra gången blev det en mindre skada och jag fick ersättning från både Hemvärnets dåvarande försäkringsbolag och mitt eget. Ingen idė ens att blanda in Försäkringskassan. Så kolla upp vad som gäller om ni blir smittade och sjuka. Och nu har visst inte Hemvärnet några försäkringar längre. Då är man helt utlämnad till en handläggares på Försäkringskassan dagsform.

 3. Furiren skriver:

  Tack för informationen Erik Lund, jag skall genast kontrollera försäkringen för hemvärnet!

 4. Hasse Gustafsson skriver:

  Vadå vika ner sig för lite virus???? Snacka om att kränka dem som drabbats hårt med både med hälsa och död. Nu sjönk förtroendet för hemvärnet totalt. Borde finnas ngn gallring vilka som antas och blir befäl.

Kommentarerna är stängda