Gå direkt till Nyheten (Lidköping föreslås avveckla medborgarförslag)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 31 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping föreslås avveckla medborgarförslag

Publicerad tisdag, 25 augusti 2020, 09:34 av Björn Smitterberg

2007 beslutade kommunfullmäktige i Lidköping att införa möjligheten för medborgare i Lidköping att lämna förslag. Nu kan denna möjlighet komma att försvinna.
Arkivbild: Utegymmet vid Framnäs tillkom efter medborgarförslag. Kommunstyrelsen har ett förslag på bordet om att avveckla medborgarförslag, men kommunfullmäktige måste besluta vilket kan komma att ske under hösten.

Det har lämnats flera hundra medborgarförslag. De tas upp i kommunfullmäktige som sedan hänvisar till respektive förvaltningsnämnd. Dessa avrapporterar sedan till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Flera förslag har medfört omfattande utredningar, andra har besvarats omedelbart. 4 % av de lämnade förslagen under de 13 åren har förverkligats.

Enligt den undersökning som kommunstyrelsens tjänstemän gjort är det en bred uppfattning bland partierna att medborgarförslagen ska avvecklas. Detta stöds också av att kommunen har högt betyg i undersökningar i demokratifrågor, vilket nu tas till intäkt för att avveckla medborgarförslag.

Förutom medborgarförslag kan medborgare också lämna synpunkter, vilket inte berörs i avvecklingsförslaget.

5 kommentarer på “Lidköping föreslås avveckla medborgarförslag”

 1. Ove Nordström skriver:

  ”Skomakare, bliv vid din läst.”

 2. Eric Sandin skriver:

  Mycket dumt skall man läsa innan synen förtvinar.

  Anledningen till att man har fått relativt goda betyg i undersökningar kan ju vara att det är för att medborgarna har getts en chans att vara med och påverka. Att bara 4% av medborgarförslagen blir verklighet kan dock ses som ett kraftigt underbetyg till politikerna. Jag tycker att kommunfullmäktige bör tänka till och vara lite självkritiska. Hur kommer det sig att hälften av medborgarförslagen rör förbättrade möjligheter för hållbart resande? Jag förstår att det känns jobbigt att medborgarna vill se snabba förändringar och att trötta politiker inte vill förändra och helst bara gör ingenting. Det kan synas som en lockande utväg och bara vända dövörat till, dvs ta bort möjligheten att ge medborgarförslag. Men så länge det är så att det ohållbara resandet prioriteras så kommer medborgarna inte att vara nöjda. Än viktigare: det kommer bli en fortsatt negativ utveckling inom miljö, folkhälsa, produktivitet samt tryck på sjukvård och äldrevård. Det är inte medborgarna som skall tystas, det är kommunfullmäktige som behöver steppa upp!

 3. Skattebetalare skriver:

  Det låter väldigt märkligt. Istället för öppenhet, delaktighet, transparens, dialog och demokrati väljer kommunen åter att stänga dörren. Det har senaste tiden märkts på de svar de ger på kommuninvånarnas olika insändare i lokalpress. T ex om sophantering, parkbänkar, rondellproblem och dagbarnvårdare för att nämna några. Luktar lite förakt för oss som betalar deras löner.

 4. Watchingeye skriver:

  Tjaa…. Det ligger väl ändå i linje med den distansering våra lokalpolitiker medvetet driver… Om det är så himla demokratiskt kan väl vanligt folk fundera över fram till nästa val, då de folkvalda, för en gångs skull, kommer att sukta efter kontakt med invånarna.

 5. RGR skriver:

  De tycker väl om att bli lämnade i fred där borta i Lidbeckska huset…

  Politiker i allmänhet (undantag finns naturligtvis) gillar inte engagerade medborgare. Vanligt folk ska enligt dem hålla käften och lägga en lapp i en låda vart fjärde år.

Kommentarerna är stängda