Gå direkt till Nyheten (Sänker skatt för husbil)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sänker skatt för husbil

Publicerad torsdag, 20 augusti 2020, 15:03 av Björn Smitterberg

Till nästa sommar kan det bli mer förmånligt att ställa på och av husbilar under kortare perioder och därmed kan husbilsägare minska sin fordonsskatt. Enligt ett förslag, som regeringen nu skickar till Lagrådet, ska karenstiden vid avställning kortas från 15 till 4 dagar från och med 1 mars nästa år. Förslaget är en del av en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det lämnas till Lagrådet för att kunna beslutas i budgeten för 2021.
Förslaget beräknas innebära att en ägare till en nyare husbil kan minska sin fordonsskatt med 2 000–3 500 kronor per år.

Bakgrunden till förslaget är att husbilar skiljer sig från andra lätta fordon eftersom de används som fritidsfordon och inte körs så långt och ofta som andra bilar, något som regeringen anser ska beaktas i skattelagstiftningen. Det finns än så länge också få eldrivna alternativ till dieseldrivna husbilar, till skillnad från personbilar.

Fordon som är avställda är som utgångspunkt inte skattepliktiga. Enligt nuvarande regler gäller dock en karenstid på 15 dagar vid avställning av fordon. Karenstiden innebär att om fordonet ställs på igen inom den angivna 15-dagarsperioden ska fordonsskatt betalas från avställningsdagen i stället för från dagen för påställningen. Regeringens förslag innebär att karenstiden förkortas från 15 dagar till 4 dagar för husbilar. Den kortare karenstiden gäller under husbilens tre första år i trafik, vilket motsvarar den period då det för fordonet tas ut ett förhöjt koldioxidbelopp till följd av bonus–malus-systemet.

Förslaget bedöms minska statens skatteintäkter med 30 miljoner kronor 2021 och med 42 respektive 53 miljoner kronor de två efterföljande åren.

De nya reglerna förslås träda i kraft den 1 mars 2021.

2 kommentarer på “Sänker skatt för husbil”

 1. Henrik Hagström skriver:

  Hur mycket billigare blir det för oss som kör husbil 3 gånger per vecka året runt. Jo inte en krona.
  Kalla det skattesänkning är ett hån mot oss.

 2. Jim_Ljung skriver:

  Har man råd att köpa husbil, så har man förmodligen råd med vägtrafikskatt!
  Annars är mitt råd att lägga ALL vägtrafikskatt på bränslet istället.
  Då får den som kör mycket betala för just det.
  O den som lider av att äga en stor o tung t.ex husbil som man knappt
  använder. får ju bara betala för et lite dyrare bränslet.
  o eftersom om man då inte åker så mycket så märks ju knappt den lite dyrare bränslekostnaden.

Kommentarerna är stängda