Gå direkt till Nyheten (”Tara” nosade upp granbarksborrar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”Tara” nosade upp granbarksborrar

Publicerad fredag, 07 augusti 2020, 14:19 av Redaktionen

De för Göteneborna nära friluftsområdena i Brännaskogen och Stjälkaskogen är hårt angripna av granbarksborrar. Men en känslig nos har nu berättat för skogshuggare var det lilla krypet har angripit.

– Tyvärr har vi även i år angrepp av granbarkborre i Brännaskogen och Stjälkaskogen. Med hjälp av hundar tränade för sökning av granbarkborre vet vi nu vilka träd som är angripna. Över 150 träd markerades som angripna i Brännaskogen, skriver Adrian Braekke vid Götene kommun i ett pressmeddelande.

– Under förra veckan fick vi hjälp av de specialtränade hundarna Tara och Nocka och deras ägare Camilla Lundgren från Baggebo hundcenter. De har sökt fram angripna träd i Bränna- och Stjälkaskogen i Götene. Över 150 träd i Brännaskogen markerades av hundarna som angripna och dessa kommer att behöva avverkas innan granbarkborrarna svärmar igen och då flyttar sig till nya träd eller går ner i marken för övervintring.

Beroende på väder kan detta ha varit sista svärmningen för granbarkborren i år och de individer som lever till nästa säsong vandrar ner i marken för övervintring. För att minska risken för angrepp kommande år ska angripna träd avverkas och forslas bort inom fyra veckor, då granbarkborren fortfarande finns kvar i trädet.

Kommunen planerar återplantering, inte av gran utan andra arter, för att skynda på återväxten av våra viktiga tätortsnära skogar.