Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings Historia; Wennerbergskolan del 3)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 maj 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings Historia; Wennerbergskolan del 3

Publicerad måndag, 03 augusti 2020, 08:30 av Redaktionen

Här är den tredje delen av en artikelserie Alf Johansson skrivit om Wennerbergskolan. Den skrevs ursprungligen till skolans hundraårsjubileum – men har av Alf Johansson kompletterats så den täcker skolans 110-åriga historia.

Tidigare artiklar i serien:

Jag började i Östra folkskolan höstterminen 1946 – för 74 år sedan. Då bodde vi i barnrikehuset med adress Karlagatan 35 och vi bodde i uppgång C. Skolvägen var inte så lång. Jag gick eller cyklade den två gånger varje skoldag. Jag åt inte i skolbespisningen. Vi var pappa Henning porslinsmålare, min bror Kjell, min syster Kerstin, jag själv och mamma Sigrid kontorist på Hakonbolaget på ett fotografi 1948.

I min arbetsbok från åren på Östra folkskolan har jag från höstterminen 1948 hittat mina egna beskrivningar av skolan. Jag gjorde bland annat en ritning över hela skoltomten, som visar ganska god överensstämmelse med kartan från omkring 1945, om man undantar de nya flyglarna. Kanske hade jag redan bestämt mig för att bli väg- och vattenbyggare? Jag skrev också en kort text om själva skolhuset(med justeringar för smärre skrivfel):

”Vårt skolhus är av tegel. Det är gulvitt till färgen. Taket är täckt av skiffer. Huset har delvis tre våningar. Under finns det en källarvåning. Vi har vårt klassrum i första våningen. Det finns tjugo klassrum i hela skolan. I skolhuset finns även materialrum, lärarrum och skolkök samt lokaler för barnbespisning. Våra kläder hänger vi i tamburen.”

Jag gjorde också en ritning över vår skolsal med tillhörande text: ”

Vår skolsal är stor. Den har fyra fönster. De sitter på södra väggen. Dörren finns på norra sidan. Den leder ut till tamburen. På golvet stå fem rader bänkar. Jag sitter i fjärde raden. I salen finns en orgel, ett skåp, en kateder, ett kartställ och flera stolar. Skolans väggar äro grå nertill och gula upptill. Taket är också gult. Bänkarna äro bruna. På främre väggen är en svart tavla placerad. På förmiddagen tittar solen in i skolsalen.” Jag satt i olika bänkar längst bak i salen. De gamla skolbänkarna syns på mitt klassfoto från vårterminen 1948 från en annan skolsal. Jag står närmast fröken vid dörren. På väggen hänger tavlan med Karl XII:s likfärd. En kopia av den tavlan hänger nu i min sambos sovrum.

Jag besökte skolan i samband med 100-årsjubileet 2010. Det gick förstås att känna igen mycket, men mycket var också förändrat.  Jag avslutar detta nedslag i Lidköpings historia med ett fotografi från en skolsal vid detta jubileum. Där kan man se en lärarinna med kläder från äldre tid och två gamla elever. Eivor Gustafsson sitter på stolen. Hon var elev på skolan 1922-1925.  Min bror Kjell och jag blev senare bandykamrater i Wästerlunds IK med hennes son Yngve.

I den vita hatten syns Teresia Hvorslev, som började på skolan fyra år före mig. Vi hade samma fröken i småskolan – Edit Nordquist. Även mina farbröder Alf och Erik Johansson hade fröken Edit Nordquist i småskolan. När jag gick i andra klass i småskolan, gick hon i pension.

Slutligen kan man ställa frågan: ”Vad vet gamla och nuvarande elever på Wennerbergskolan om Gunnar Wennerberg – en Lidköpings store son?” En del känner till vem Gunnar Wennerberg var och andra känner till mycket om honom. Det finns ju ett Gunnar Wennerberg Sällskap i Lidköping. Men det skadar inte att fräscha upp minnet av Gunnar Wennerberg. Det kommer jag att göra i en artikelserie i Lidköpingsnytt under rubriken Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Wennerberg en Lidköpings store son.