Gå direkt till Nyheten (Skyddsjakt på varg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skyddsjakt på varg

Publicerad fredag, 31 juli 2020, 16:25 av - Inskickat material

Efter flera angrepp av varg mot får har länsstyrelserna i Jönköping och Västra Götaland i dag beslutat om jakt.

Länsstyrelsen i Jönköpings och i Västra Götalands län har beslutat om skyddsjakt efter en varg. Anledningen är den senaste tidens angrepp mot får och avsaknaden av andra lämpliga lösningar för stunden. Skyddsjakten gäller till och med den 16 augusti 2020 och ska inledas och genomföras i samråd med Länsstyrelsen.

Under maj, juni och juli har varg angripit och dödat får vid åtta tillfällen i Ulricehamns och Tranemo kommuner i Västra Götalands län, samt i Gnosjö och Gislaveds kommuner i Jönköpings län. De fyra senaste angreppen har skett i Gnosjö, Tranemo och Gislaveds kommuner den 21 till 28 juli.

(Tidigare i sommar har angrepp rapporterats från Karaby i Lidköpings kommun, men det nämns inte i pressmeddelandet)

Besiktningspersonerna har samlat in DNA-prover från angreppen för analys. Målet är att säkerställa om det är en eller flera individer av varg som utfört angreppen, och om det i så fall rör sig om genetiskt värdefull varg. Inget av proven har kunnat ge svar på individnivå. Sannolikheten att det ska finnas flera vargar i det aktuella området är liten. Därför bedömer länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län att det handlar om en och samma vargindivid som utfört de fyra senaste angreppen i juli månad.

En vargindivid som har vant sig vid att angripa får, kommer att orsaka stora kostnader och mycket oro och vargindividen kommer troligtvis att fortsätta med sitt beteende och angripa får.

I det aktuella området finns det flera fårbesättningar och det saknas tillräckliga resurser för att på kort tid kunna skydda samtliga med rovdjursavvisande stängsel. Länsstyrelserna bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt, för att angreppen ska upphöra och beslutar därför om skyddsjakt.

2 kommentarer på “Skyddsjakt på varg”

  1. Tyra skriver:

    Fånga in vargen i stället och flytta den till Kinnekulle så den kan käka lite hjort , så gör den lite nytta!

  2. Ove Nordström skriver:

    Äter hjortarna upp blommorna för Tyra? Det är ju verkligen hemskt. Att t.ex fårägare får sina djur massakrerade skiter Tyra uppenbarligen fullkomligt i.

Kommentarerna är stängda