Gå direkt till Nyheten (Vädret i juli, en blygsam sommarmånad)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 06 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vädret i juli, en blygsam sommarmånad

Publicerad fredag, 31 juli 2020, 19:32 av Redaktionen

Vädret i juli 2020 gjorde en helomvändning jämfört med den delvis rekordvarma junimånaden. Det skriver SMHI i en första sammanställning över julivädret.

I stället var det lågtryck, regnområden och blygsamma dagstemperaturer som dominerade i juli. Framför allt under månadens inledning var det också några ovanligt kyliga nätter både i norr och söder. Den enda egentliga högsommarvärmen hade vi från den 16 juli och en knapp vecka framåt.

Nästan hela Sverige hade en julimånad som var kallare än normalt jämfört med normalperioden 1961-1990. Förhållandevis kyligast var det i norra Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Exempelvis hade Sveg i Härjedalen preliminärt sin kyligaste juli sedan 1965 och Frösön i Jämtland kyligast sedan juli 1964.

Kring Östersjön var det däremot en ganska normaltempererad julimånad, mycket tack vare att värmen från i juni delvis fanns kvar i havsvattnet. Exempelvis på Gotland var det lokalt lite varmare i juli i år än i juli 2019.
Varmluft österifrån i slutet av månaden bidrog till att det i stort sett blev en normal julimedeltemperatur även längst i norr.

Månadens högsta temperatur i Sverige blev 28,2° i Lund den 19 juli. Historiskt sett är det bara ungefär var tionde julimånad som vi har en så blygsam nationell maximitemperatur.
Den lägsta temperaturen uppmättes i Latnivaara i norra Lappland med -3,3° den 3 juli. Vi får gå tillbaka till 1976 för att finna en lägre temperatur i juli i Sverige.

Största delen av Sverige fick mycket regn under juli 2020. Det gäller framför allt i Norrbotten och ostligaste Lappland, där det  på sina håll föll mer än tre gånger så mycket regn som normalt. Exempelvis har Murjek med preliminärt 175 mm haft sin regnigaste juli sedan 1981.

Lite torrare än normalt har det däremot varit i den mellersta delen av fjällkedjan samt i Skåne och upp längs Östersjökusten.

Någon riktigt extrem dygnsmängd rapporterades inte under månaden. Den största dygnsmängden blev preliminärt 71,5 mm i Jarhois i Tornedalen den 22 juli.

Det övervägande svala vädret bidrog till en ganska åskfattig julimånad. Det åskrikaste dygnet var den 20 juli då den tillfälliga högsommarvärmen bröts av en kallfront västerifrån. 2832 urladdningar registrerades över Sverige det dygnet.

__________________
Läs mer om vädret – Klicka

3 kommentarer på “Vädret i juli, en blygsam sommarmånad”

 1. Nisse skriver:

  Men har ni sett hur fantastiskt grönt det är? Tror inte jag sett naturen må så bra bra på… nånsin!

 2. Ronney Hedvall skriver:

  Vädret i Sverige är som vanligt. 9 månader vinter, 3 månader sämre skidföre:-(

 3. Ove Nordström skriver:

  Nu får alarmisterna skrika om annat istället. Det blev att isbjörnarna kommer att vara utdöda inom 80 år. Isbjörnstammen är idag ca 25 000 individer. På 1960 talet var stammen ca 6 000 individer. Inte utan att man undrar hur de klarade tiden när Grönland var grönt och isfritt?

Kommentarerna är stängda