Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia;
Det var så här det började)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 maj 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia;
Det var så här det började

Publicerad måndag, 27 juli 2020, 08:00 av Redaktionen

Efter flera artiklar om bl a kolerapidemin oich korsstygn har Alf Johansson nu gått vidare och berättar hur allt hans samlande av Lidköpings historia inletts och fortsatt. Under sensommaren handlar artiklarna om bl a Wennerbergskolans första 110 år.

Här har Alf Johansson själv skrivit en inledning till  sin nya serie om Wennerbergsskolan, ett arbete som inleddes för drygt 11 år sedan:

Som född och uppvuxen i Lidköping har jag under de senaste 10 åren intresserat mig för delar av stadens historia. Jag har ”grävt” och gjort ”nedslag i Lidköpings historia” kring olika företeelser och händelser, som har intresserat mig personligen. Mina ”nedslag” har därför rört både stort och smått i Lidköpings historia. Så småningom fick jag epitetet arkivforskare av arkivarie Elisabet Eriksson på Skaraborgs föreningsarkiv.

Det hela började faktiskt på Skaraborgs folkrörelsearkiv i gamla polishuset vid Norra Torngatan. Detta arkiv bytte senare namn till Skaraborgs föreningsarkiv. Jag besökte arkivet första gången 2007, när jag som före detta medlem i Lidköpings skytteförening ville leta efter Lidköpings skytteförenings historia. De första dokumenten som jag då studerade, var årsberättelser mm från Skaraborgs skytteförbunds arkiv. Jag fann då mitt eget namn i många av dokumenten.

På så sätt startade mitt intresse för att ”gräva” i Lidköpings historia och jag har ”grävt” på många ställen: Lidköpings gamla tidningar från 1842 och framåt, Lidköpings kommuns olika arkiv, Lidköpings stadsbibliotek, Vänermuseet, Rörstrandsmuseet, Skaraborgs föreningsarkiv, S:t Nicolai Gille, privata samlare/familjearkiv i Lidköping, Västergötlands museum, Landsarkivet i Göteborg, Universitetsbiblioteket i Göteborg, Nordiska museet med flera.

Detta mitt ”grävande” har resulterat i, att jag har givit ut många skrifter med ”nedslag i Lidköpings historia”. Jag har också hållit många föredrag på olika ställen i Lidköping, skrivit många artiklar i Lidköpings-Bygden och i andra publikationer.

Nu senast blev det också fyra artiklar till Lidköpingsnytt om kolerautbrottet i Lidköping 1853. Jag har nu blivit tillfrågad om, att skriva artiklar i Lidköpingsnytt om flera av mina andra ”nedslag i Lidköpings historia”.

Mitt skrivande började med att Wennerbergskolan i Lidköping skulle fira sitt 100-årsjubileum 2010.  Jag gick i skolan under åren 1946-1950, då den hette Östra folkskolan. Man efterlyste berättelser från gamla elever och jag skrev då Lite om Östra folkskolan och mina år som elev vid skolan 1946-1950. Därför har jag valt att nu i Lidköpingsnytt presentera tre artiklar med rubriken Nedslag i Lidköpings historia – Wennerbergsskolan 110 år. Det har ju gått ytterligare 10 år sedan sist!

________
Alla som vill och kan är välkomna att komplettera med berättelser om Wennerbergsskolan. Även anekdoter. Skicka till desk@lidkopingsnytt.nu. Du får vara anonym om, så önskas men redaktionen vill ha ditt namn.