Gå direkt till Nyheten (Debatt: Om vådan av att avslå förslag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Om vådan av att avslå förslag

Publicerad fredag, 17 juli 2020, 13:36 av Insändare

Torwald Åberg har föreslagit att farmaceut och läkare ska anställas särskilt för äldreomsorgen – men fick avslag, och det visar sig, menar han, nu som en brist.

Den sjuka vården

Det är inte bara smittspridningen på äldreboende som är problem.

Övrig vård där har också brister. Som farmaceut i nämnden upptäckte jag att hanteringen av läkemedlen vid inspektion varje gång fick en lång lista med kritik och föreslog att man borde anställa en farmaceut som kunde sköta förråden och även gå igenom läkemedelslistan hos vårdtagarna.

Jag föreslog även att man borde ha en fast läkare som kunde sköta sjukvården och lära känna de som var sjuka men fick ingen som stödde mina förslag.

Nu uppenbarar sig bristerna till nackdel för de som drabbas på ett tragiskt sätt.

Grunden är att 1970 ändrade socialdemokraterna planeringen av sjukvården genom att ansvaret togs ifrån professionen och lades över på ekonomer och administratörer helt utan erfarenheter om sjukdom och sjukvård. Tanken var att få en effektivare organisation och man gick så långt att man bestämde över en läkares tid med patienterna.

Istället blev det tvärtom, svårare för patienterna att få träffa en läkare och köerna ökade. Då fanns 1970, 12.000 läkare nu 40.000.

Nu har läkarna insett att så kan vi inte ha det men dagens läkare har knappast någon kunskap om sjukvården i stort men kan ändå bättre sköta sin egen verksamhet utan påpekanden från regionen.

I Sverige är läkarbesöken hos en läkare 700 per år, i Tyskland 2100.

/Torwald Åberg

En kommentar på “Debatt: Om vådan av att avslå förslag”

  1. Linda skriver:

    Finns redan behandlande läkare kopplade till varje äldreboende, husläkare kan man benämna det som, denna läkare besöker regelbundet patienterna på äldreboendet samt går igenom läkemedelslistor.Undersköterska inom äldreomsorgen.

Kommentarerna är stängda