Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Vem tar vi ansvar för?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 26 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Vem tar vi ansvar för?

Publicerad fredag, 03 juli 2020, 12:45 av Björn Smitterberg

Pandemi. Eller?
Det kanske gäller äldre svenskar. För dom ska ju vara instängda. Äldre är väl också svenskar, fast med sämre rättigheter än turister.
Rasismen mot äldre och äldreäldre fortsätter.

Sverige öppnargränserna för allt fler.
Men ajabaja för den äldre som passerar sockengränsen.

Ingen får höja ett finger när en person i över medelåldern säger till en tonåring att hålla avstånd, och tonåringen svarar: Gamla gubbar och kärringar skall vara hemma!

Attityden håller i sig. Gamla stan i Stockholm är folktomt, Drottninggatan är lite öde, och därför ska vi ta in fler från utlandet – helt okontrollerat som vanligt. ”Vi låser in människorna i riskgrupper och släpper lös turister vi inte har koll på alls”.
Det är inställningen i Sverige. Tänk på turisterna, skit i svenskarna. Tänk på krögarna, skit i sjukvården.

En grupp som är särskilt utsatt finns på fartygen. Sjömän får inte gå i land, men passagerare får fritt ströva över landgångarna.

Med lite god vilja hade förstås det här med inställningen till äldre och riskgrupper lösts. Men viljan verkar inte vara god.Om nu inte reglerna om socialt avstånd gäller- så kopplas gränsen på 50 personer in. Bara för att det ska finnas ett förbud som backup om inte det ena gäller.

Vem kollar de som åker utomlands nu, vem kollar var de varit och vad de bär för pandemi på väg hem.
– Ja, semesterresor är trevliga, och vi låser ju ändå in folk i riskgrupper.

Gnäll, javisst. Vad annars. Tidigare har vi varit oroliga för andravågen, oroat oss för hur sjukhuspersonalen ska klara av allt. Så är det inte längre. I Lidköping samlar man handlarna (!) för att diskutera hur man ska få fler att komma in i butikerna. Butiker som inte flyttat på något en centimeter för att skapa mer utrymme. Att som kund få parkeringsplats vid Nya Stadens torg är inte att tänka på. Där står bilar timme ut och timme in. Det är ju gratis.  Inte blir det fler kunde i butikerna för det.

Gnällig redaktör, javisst, men ingen annan bryr sig om att klaga. Okritisk självgodhet råder. När vi har en av de värsta pandemierna i världen sedan medeltiden så tar halva regeringen och framträdande statsepidemiolog semester. Sjuksköterskor, sjukvårdsbiträden och läkare får inte alltid semester. Men det är ju folk på gräsrotsnivå som inte själva har kompetens att fatta beslut.

Detta är en märklig helg. Det skulle varit full rulle i stan, igår kväll skulle många av oss ha varit i Stadsträdgården och lyssnat på någon konsert. Där finns nu i stället stillbilder, ett fint initiativ när man inte får samla för många på ett organiserat sätt.

Det är viss stillhet i staden även om Kronocampingen är fylld. Här finns även välskötta äldrebilar på besök, många som upptäckt Lidköping genom tidigare års bilträffar kommer nu hit och det arrangeras särskilda rundturer för dessa. Bra gjort. Bilarna syns även lite på stan, för den som vill trotsa cruisingstopp och se bilar rekommenderas en solvarm hörna och en skön stol. Låt oss slippa svansen. Lidköping har en seriös förening för amerikanska äldre bilar och 50-talskultur. Skäll inte på den och dess medlemmar.

Vad Lidköpings kommun borde göra nu är att fördubbla antalet bänkar i parker och längs promenader så att människor kan mötas och samtal på behörigt avstånd. Två meter är det som gäller, utom på krogen för krögarna är det särskilt synd om. På krogen är det en meter som gäller, hur nu serveringspersonalen ska klara det avståndet. Allt ska ju serveras vid borden…

Ensamsegling är en sport för äldre i dessa dagar. Frågan är hur äldre ska förbjudas segla. Kanske genom att det blir förbjudet att gå i hamn. Kan man få matkassen hemkörd till en båt på Kinneviken? Nä, det går inte.

Summan av kardemumman denna vecka: Undvik pensionen. Gå till hälsokostbutik och köp föryngringsmedel. Rådet till unga och medelålders är att inte bli gammal. Stanna i växten för då finns det myndigheter och lagar som gynnar er. Då ska ni inte stanna hemma, och kan flärdfullt vandra omkring utan att bli utskälld för att vara för nära.

Slut för i dag. God helg.

 

 

 

14 kommentarer på “Hört på stan: Vem tar vi ansvar för?”

 1. Ove Nordström skriver:

  Bra sammanfattat redaktörn!

 2. Roger skriver:

  Komunen lägger ansvaret på polisen når det gäller trängsel på torget bla, men man tycker att en myndighet som Lidköpings komun borde ha ett visst intresse att folk inte smittas. och kunna ge lite påtryckningar, vad vet jag dom kanske har för mycket att göra

 3. Birgitta Karlsson skriver:

  Äntligen någon som tar bladet från munnen och förmedlar sanningen.
  Mycket bra skrivet…..
  Trevlig helg redaktören!…

 4. Helena Höglund skriver:

  Håller helt med. Tack för att du tar upp det här. Mycket bra!

 5. monika lindahl skriver:

  BRA kommenterat redaktören ! varför göra skillnad på vissa !
  och stackars vår svenska sjukhuspersonal! varför går alltid tex politikerna före, både genom löner, fallskärmar m.m Dom borde välan föregå med gottexempel !

 6. HGW skriver:

  …..finns 2 föreningar i stan med intresse av amerikanska bilar…varav Roadmasters är den äldre…

 7. Sandra skriver:

  Beklagar att du känner dig så utsatt och hoppas att det blir bättre för dig. Rasism är ovärdigt oavsett hur det definieras och det är lätt att dra alla över en kam men som du säkert vet så finns det folk till allt. Vad är din lösning på situationen där vissa riskgrupper har större risk att bli allvarligt sjuka av Covid-19?

 8. Ronney Hedvall skriver:

  Stans enda strandpromenad, mellan småbåtshamnen och älva saknar allt vad komfort heter. Inte en enda parksoffa eller bord och papperskorg. Skäms Park&Fritid!

 9. Sebastian skriver:

  Här spottar du sanning!

 10. Per skriver:

  Bra krönikör och allt han skriver är klockrent.

 11. Anders skriver:

  Allt handlar om pengar och lobbing. Ta bara Norges karens för norrmän som besökt Sverige som inte får jobba på 10 dagar, men bor du i Sverge och jobbar i sjukvård/åldringsvård i Norge så får du intyg av arbetsgivaren för att kunna jobba varje dag. Man kan misstänka att det primära är att norrmän inte ska åka och handla i Sverige, lobbat av norsk handel.

 12. j b skriver:

  bra skrivit man tror nästan att du tillhör sanningspartiet

 13. Vaken skriver:

  Epidemin har bara kastat ljus på egoism och brist på kompetens som hela tiden existerat, men folk tänker allmänt ofta bara på sitt, blir då svårt att lägga märke till andras situation, inte fören de är där själva som problemen uppmärksamas, trevlig helg!

 14. Malin skriver:

  Mycket bra skrivet, det är så sant.

Kommentarerna är stängda