Gå direkt till Nyheten (Tio år med Torsdagar i Stadsträdgården – bildkavalkad på Dina-scenen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tio år med Torsdagar i Stadsträdgården – bildkavalkad på Dina-scenen

Publicerad torsdag, 02 juli 2020, 14:45 av Björn Smitterberg

Dina-Scenen har blivit platsen för mängder av evenemang, en av Lidköpings centrala sommarplatser. Nu kan sommarminnen för faktiskt mer än tio år återupplevas. Det är en omfattande bildkavalkad som presenterats på scenen – i avvaktan på att pandemin ska dö ut.
Arkivfoto: Lidköpingsnytt.

– Vi ville ju gärna göra något och inte bara lämna sommaren och Stadsträdgården åt sitt öde, säger Helene Nilsson som producerar kultur vid Lidköpings kommun.

 

Det handlar om hundratals evenemang som genomförts i sol och regn – alla sorters väder nästan – under tio år. Främst har satsningen på torsdagskvällar slagit igenom, men även familjeprogram och konserter på andra dagar.

– Vi ska inte glömma bort alla de föreningsinitiativ som  lockat publik hit, säger Lisa Gustafsson, en annan av alla som arbetar med program i bl a Stadsträdgården.

I sommar är allt inställt. Polisens regler för att ge tillstånd gör det inte möjligt med artistprogram, oavsett om publiken följer regler om avstånd eller inte.

Flera artister var redan bokade – det var väldigt nära att Jill Johnson skulle boka in framträdande i slutet av sommaren – men bokningen gjordes inte för då kom pandemin. I sommar finns inte ens bänkarna utsatta vid scenen.

Men på scenen finns underhållning. Alla bilder var inte på plats än på torsdagens ”hängning”.

– Vi har gjort det här med lite kort varsel, annars hade vi kunnat tänka oss att ha lite ljud med.

Det finns flera minnesvärda bilder:
Eric Saade som 2010 kom nästan helt okänd,
Olle Ljungström som var sjuk men genomförde en stark konsert,
dansbandet Scotts på hemmaplan och Weeping Willows som kanske varit det största publikdragarna genom åren.

Det började egentligen på en mindre scen som sattes upp sommartid i Stadsträdgården. Den finns nu på Motorstadion!

Men så var det 2006 som det meddelades att stora orkestrar skulle komma. Så i två år byggdes provisoriska stora scener – bilden ovan. Det blev succé. En av dem som nästan alltid gick till Stadsträdgårdens konserter var dåvarande kommunalrådet Kjell Hedvall. Under en av de kvällar med den provisoriska scenen och tusentals åskådare sa han:
– Vi göra något åt det här, vi måste ha en fast scen.
Kontakter togs med försäkringsbolaget Dina som satsade tillsammans med kommunen, samtidigt – i stort sett – pågick bygget av bandyarenan. Det medförde också att elbehovet för hela området fick ses över – även det en stor investering som hamnade hos Lidköping Elnät.

– Det här måste ju vara en utmärkt plats för artister att vara på – ofta stor publik, sa Tobias Bengtsson – förvaltningschef på Kultur- och fritid när han tittade på utställningen.

– Jag tycker faktiskt att det är generöst av Lidköpings politiker att satsa så på artister i Stadsträdgården, säger Helene Nilsson. Hoppas snart vi kommer igång här igen.

Nu är det alltsåfritt fram att promenera på scenen och minnas – och hoppas att coronaviruset får ställa in i fortsättningen.