Gå direkt till Nyheten (Regler för restauranger kompletteras
Reseregler förändras – fler reser till Sverige)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regler för restauranger kompletteras
Reseregler förändras – fler reser till Sverige

Publicerad torsdag, 02 juli 2020, 14:14 av Björn Smitterberg

Folkhälsomyndigheten ändrade i dag regelverket för restauranger.

– Det ska vara minst en meter mellan varje sällskap på en restaurang. Tidigare har det talats om armlängds avstånd men det ändras nu till det mer mätbara begreppet 1 meter.

– Inom varje sällskap är det upp till sällskapets deltagare att själva ansvara för att hålla avstånd. det ansvaret slipper alltså restaurangen.

47 nya dödsfall har rapporterats i landet senaste dygnet.

På Skaraborgs Sjukhus i Skövde vårdas i dag 26 personer, varav 3 får intensiv vård.

För att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19 råder ett tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige. Regeringen har i dag beslutat att förlänga inreseförbudet till och med den 31 augusti 2020. Samtidigt har regeringen beslutat att lätta på restriktionerna för fler resenärer. Dagens beslut har fattats efter rekommendation av ministerrådet.
Det tillfälliga inreseförbudet började gälla den 19 mars och gällde inledningsvis i 30 dagar. Därefter har det förlängts efter rekommendationer av kommissionen. Regeringen har nu beslutat om ytterligare en förlängning av inreseförbudet till och med den 31 augusti 2020.

Regeringen har också beslutat att lätta på inreserestriktionerna.
Tidigare har bland annat EU-medborgare och deras familjemedlemmar samt personer med uppehållstillstånd i Sverige tillåtits att resa in i Sverige, om syftet har varit att återvända till sina hem. Dagens beslut innebär att kravet på att inresan ska göras i syfte att återvända hem tas bort. Inresa tillåts därmed för bland annat EU-medborgare och personer med uppehållstillstånd oberoende av i vilket syfte resan görs. Kravet på att återvända hem har också tagits bort för deras familjemedlemmar.
Kretsen av personer som kan resa in har också utökats genom att personer som är bosatta i vissa angivna länder utanför EU nu undantas från inreseförbudet.

Dagens beslut innebär även att fler exempel läggs till på listan över personer som kan undantas från inreseförbudet med hänsyn till att de har särskilt angelägna behov eller ska utföra nödvändiga funktioner. Detta gäller t.ex. personer som reser i syfte att studera.

Coronaviruset är en internationell angelägenhet som kräver gränsöverskridande samarbete och koordinerade åtgärder. Dagens beslut ligger i linje med ministerrådets rekommendation till EU:s medlemsstater.

Ändringarna träder i kraft den 4 juli 2020.

____________
Foto: Arkivbild, öltält i Stadsträdgården