Gå direkt till Nyheten (Unga arrangerar ungdomsträff för demokrati)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 12 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Unga arrangerar ungdomsträff för demokrati

Publicerad tisdag, 30 juni 2020, 19:21 av Redaktionen

En grupp ungdomar har fått som feriejobb att utveckla demokratin i Lidköping och kommer den 12 augusti att arrangera en utfrågning och debatt på Dina-scenen.

Att ”alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen” är målet med den statliga ungdomspolitiken. Att arbeta med den sociala inkluderingen för unga är otroligt viktigt då det är i ungdomsåren som förutsättningarna för trygghet, aktivt deltagande i demokratiska processer, i arbetsliv, i utbildning och i samhället i stort skapas.

Onsdagen den 12 augusti kommer det att hållas ett arrangemang för alla ungdomar i Lidköpings kommun där alla har en chans att göra din röst hörd. Det kommer att äga rum på Dina-scenen i Stadsträdgården. Det bjuds på mat, aktiviteter och politiker sätts i ”heta stolen”.

– Vi tycker detta är viktigt för att ungas röster ska bli hörda, men det är också viktigt att påpeka att ha kul och äta gott under denna tillställning, säger ungdomarna som står för arrangemanget.

– Genom att stärka ungas delaktighet, inflytande och kunskap om de lokala beslutsprocesserna skickas det signaler om att deras röster tas på allvar. Det ger en tro på att det är möjligt att påverka och på ett demokratiskt samhälle som främjar att fler blir aktiva medborgare. Unga ska känna att de betraktas som en resurs som hjälper till att förbättra samhället, heter det i ett pressmeddelande.

Bakom arrangemanget står en grupp ungdomar som under tre veckor i sommar feriejobbat som kommunutvecklare på Ung i Lidköping.

Deltagarna ska jobba med temat ungas mötesplatser i Lidköping som också blir temat för demokratiarrangemanget. De unga kommunutvecklarna ska planeraeftermiddagen den 12 augusti, dess innehåll samt utvärdera resultatet. Målgruppen för demokratieventet är Lidköpings ungdomar och beslutsfattare.

10 kommentarer på “Unga arrangerar ungdomsträff för demokrati”

 1. Ingemar skriver:

  Knäppt hur alla verkar tro att coronapandemin kommer försvinna efter semestern. Nej detta och alla andra som planerar efter önsketänkande behöver givetvis tänka om och tänka rätt.

 2. Henrik Karlsson skriver:

  Hur konstigt som helst i Pandemi-tider. När man ser fram emot sommarens alla konserter och musikfestivaler som en efter en blir inställda pga rådande pandemi är förståeligt. Men att demonstrera och ha ungdomträff inför stor publik verkar helt ok. Helt oacceptabelt av ”Lidköpings kommun där alla har en chans att göra din röst hörd” även min:)

 3. Ove Nordström skriver:

  Det är väl än mer angeläget att våra äldre äldres röster tas på allvar. Det har väl visat sig alltför tydligt under pandemin om inte annat, för att inte tala om ”avvecklingen” av pensionerna.

 4. RGR skriver:

  Arrangemanget kommer vara utomhus, och med rätt planering lär risken för smittspridning inte vara större än en vanlig torglördag. Men jag misstänker att boomer-generationen är emot detta framför allt för att de blir illa till mods av tanken på engagerade ungdomar som står upp för sina åsikter.

 5. Olof Andersson skriver:

  RPG: Hur kan ni veta det? Ska ni spärra av runt Dinascenen och bara släppa in ett visst antal personer? Lek med tanken att detta nu blir extremt misslyckat, dvs att det kommer massor med folk. Hur löser ni detta då på plats? Ska någon ställa sig med megafon och skrika åt alla att hålla avstånd? Nej det här arrangemanget borde helt klart inte äga rum. Jag kommer kontakta kommunen och framföra min besvikelse. Ska tilläggas att detta absolut inte handlar om ungdomar eller deras rätt engagemang. Detta handlar endast om att visa respekt för den pågående pandemin. Hade det varit ett gäng vuxna eller pensionärer så hade jag haft samma åsikt.

 6. Bernt skriver:

  Hoppas att de inte sprayar ner fasaderna i centrum som skedde förra gången!

 7. Henrik Karlsson skriver:

  RGR. För övrigt så tillhör jag inte någon Boomer-generation. Håller mer med Ove Nordström här angående pensionerna än någon som ej vågar skriva sitt eget namn. Men så är det väl med unga personer som vill höja rösten.

 8. RGR skriver:

  Olof: Vilka ”ni”? Jag är inte alls inblandad i det här. Men jag har förtroende för att inblandade ungdomar ska kunna lösa det här på ett bra och ansvarsfullt sätt.
  Bernt: ”Sprayar ner fasaderna”? ”Förra gången”? Vad inbillar du dig att det här handlar om för typ av arrangemang? Det låter som att du har lite fördomar mot ungdomligt engagemang.

 9. Bernt skriver:

  RGR -jag har inga fördomar, jag talar bara om vad som hände förre gången det var en sk. ungdomsträff Lidköping, de gjorde skadegörelse på den skola de bodde på också!

 10. RGR skriver:

  Det handlar om nyktra och skötsamma ungdomar som kommer få, och följa, noggranna regler om hygien och att hålla avstånd. Jag litar dessutom på att de kommer hålla sig informerade om de senaste rekomendationerna från FHM, och ställa in/skjuta upp arrangemanget om rekomendationerna kräver det.
  Då är jag betydligt mer oroad över riskgruppskarnevalerna i form av spontancruisingar var och varannan fredag…
  De enda tillhörande en riskgrupp på demokratiarrangemanget kommer antagligen vara politikerna i panelen.

  Ang. pensionerna så håller jag helt med er. Men jag har svårt att se hur den situationen förbättras av att ni motarbetar ett demokratimöte för ungdomar.

Kommentarerna är stängda