Gå direkt till Nyheten (Ordningsvakter ska hindra bilträffar på Lidköpingsplatser
Motorentusiaster bokar in sig trots evenemangsstopp)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 26 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ordningsvakter ska hindra bilträffar på Lidköpingsplatser
Motorentusiaster bokar in sig trots evenemangsstopp

Publicerad tisdag, 30 juni 2020, 10:48 av Redaktionen

I samband med att alla tillståndsbeviljade aktiviteter för bilburna entusiaster har dragits in och aktiviteter såsom Power Big Meet med flera är inställda så har vi nu under försommaren sett en ökning av s.k. ”spontanträffar” runt om i landet. Dessa genomförs utan tillstånd.

Det uppger Destination Läckö-Kinnekulle

– Vi har därför i kommunen bildat en gemensam arbetsgrupp med bl.a. polisen, kommunen, Destination Läckö-Kinnekulle AB och de lokala motorföreningarna ACCS och Roadmasters, för att tillsammans bättre kunna bemöta de utmaningar som dessa spontanträffar för med sig. Arbetsgruppen är överens om flera åtgärder för helgen 3-4 juli:

– Vi vill styra bort spontanträffar från känsliga och olämpliga områden i Lidköpings centrum. Som vi tidigare sett är Ågårdskogen vårdcentral, Mc Donalds och Sparbanken Lidköping Arena platser där bilar samlats, därför blir detta nu under veckan ett LOV-område (Lag om ordningsvakt) där vi kommer kunna kalla in ordningsvakter för att förstärka Polisens insatsmöjligheter, säger Dag Stulen vid Lidköpings kommun.

– För att underlätta föregående punkt stänger vi även av ett antal centrala gator runt torget för att undvika spontancruising under fredag den 3 juli mellan kl. 16-04 samt lördag 4 juli mellan kl. 16-04. Även parkeringen vid Ågårdskogen vårdcentral kommer vara avstängd.

Beslutet gällande ovan nämnda LOV-område gäller fram till 15 september om fler spontanträffar kommer ske och arbetsgruppen har en fortsatt dialog för att på bästa sätt tillsammans hantera eventuella händelser.

– Vi räknar med att det kommer florera en del bilar på den slingan som är brukar vara under Power Big Meet och eftersom det inte är en tillståndsgiven aktivitet är det ordinarie trafikregler som gäller. Vi har vidtagit de åtgärder vi kan under rådande omständigheter för att vara förberedda och hantera situationen på bästa möjliga sätt för både boende och besökare den aktuella helgen, säger Anders Johansson vid Polisen i Lidköping.

Normalt sett under den här veckan fylls Lidköpingsområdet med motorentusiaster från hela världen, men i år är inte som andra år.

– Vi kan se på bokningsläget hos våra boendeanläggningar att många besökare fortfarande kommer att komma till Lidköping denna vecka, säger Carolina Hellström, projektsamordnare för Power Big Meet. Vi har alla varit överens om att Lidköping är och ska fortsätta vara en välkomnande kommun. För de som ändå kommer till destinationen under veckan och resten av sommaren och vill upptäcka Lidköping och närområdet har vi tagit fram ett Bilquiz som går längs fina bilvägar, museer, caféer och mycket annat i destinationen.

Aktiviteten innebär att man via appen Läckö Kinnekulle kan åka tre rundslingor, Läcköquizet ut till Kållandsö, Kinnekullequizet via Lundsbrunn och runt Kinnekulle eller Landsbygdsquizet som går mer söderut från Lidköping via Resville och hela vägen till Söne och via Vänerslingan tillbaka till Lidköping.

– Jag har provåkt alla tre slingorna och det är väldigt fina turer och det känns som ett jättebra alternativ till den inställda cruisingen där vi istället kan välkomna våra bilburna vänner att upptäcka mer av Lidköpingsområdet i sommar, säger Helen van Dijk, ordförande för ACCS Lidköping.

De tre quizen, som går lika bra att köra med cykel som med bil, kommer att finnas i appen från och med onsdag 1 juli och sedan finnas tillgängliga under hela juli månad för att möjliggöra för fler att upptäcka alla besöksmål som finns längs slingorna och sprida ut besökarna runt om i destinationen över tid.

____________________
Fakta: Destination Läckö-Kinnekulle

6 kommentarer på “Ordningsvakter ska hindra bilträffar på Lidköpingsplatser
Motorentusiaster bokar in sig trots evenemangsstopp”

 1. Olof Höglund skriver:

  Det låter väldigt bra, hoppas det gäller Skaragatan också.
  Skulle vara skönt att föe en gångs skull få somna kl 22.00.
  Två 83 och två 92, bara i vår uppgång.

 2. Malin skriver:

  För det första… Kalla det inte spontanträffar/spontancrusing.
  Googla ”spontan” om ni inte har klart för er vad det betyder.
  Sedan är det märkligt att de s k motorintresserade har så svårt att acceptera en pågående pandemi och agera därefter.
  Flera evenemang är inställda i sommar och det accepteras men inte när det gäller att kasa runt i bilar på rad och stoja.
  Vad är det med motorfolket?

 3. Lunnarn skriver:

  Hur kan man veta om man inte är välkommen till Lidköping? Skräpar ner gör väl Lidköpingsborna ochså?

 4. Håkan skriver:

  Sverige har inte infört undantagstillstånd ännu och det råder fortfarande fri rörlighet i landet och därmed är det fritt att besöka Lidköping. Till er som tänker besöka Lidköping så vore det väldigt trevligt om ni inte skräpa ner och förstör. För min egen del så uppskattar jag hellre att se snygga bilar än se på ankorna i stadsparken!

 5. Magnus skriver:

  Lunnarn, här kommer några exempel på när man inte är välkommen. Detta är tyvärr verkliga händelser.
  Stå och urinera in i privat trädgård.
  Föra ett helvetiskt oväsen så att huset skakar.
  Hoppa in i privat trädgård och stjäla utemöbler.
  Slänga ölburkar och dylikt direkt utanför bildörren, helst in i privat trädgård.
  Vill man vara välkommen så kom hit med fina bilar, lämna vraken hemma! Använd sunt förnuft även när ölen har slunkit ner.

 6. Lillan skriver:

  Det är som det råder en form av efterblivenhet!!
  Vi har fortfarande en dödlig pandemi som pågår! Vad är det spm inte förståss!! Stanna hemma för helvete!

Kommentarerna är stängda