Gå direkt till Nyheten (Nya regler för vatttenkraften)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya regler för vatttenkraften

Publicerad torsdag, 25 juni 2020, 15:08 av Redaktionen

I flera år har bl a småskalig vattenkraft varit hotad av hårda regler – nu föreslår regeringen ändring i statens attityd.
Regeringen har idag beslutat om en nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften och ändringar i förordningen om vattenverksamheter. Prövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till största möjliga nytta för vattenmiljön och till en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.
Planen anger en nationell helhetssyn när det gäller att vattenkraften ska ges moderna miljövillkor på ett samordnat sätt, med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.

Utifrån den nationella planen kommer alla vattenkraftverk i Sverige att prövas systematiskt, till exempel genom att alla kraftverk i en älvsträcka kan prövas samtidigt med möjlighet att samordna beslutsunderlag. Det leder till en samordnad prövning samt förenklingar jämfört med i dag, och en ökad miljönytta och sänkta kostnader då åtgärder vidtas där de ger störst effekt.

Tidsplanen för när vattenkraftsägarna senast ska lämna in sina ansökningar till domstolen framgår av ändringar i förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter, som också beslutats av regeringen idag.

Den nationella planen utgör vägledning för de myndigheter som för talan eller yttrar sig i prövningarna. Planen utgör även vägledning för de myndigheter som arbetar med eller fattar beslut om förvaltningen av kvaliteteten på vattenmiljön såsom bland annat länsstyrelserna och vattenmyndigheterna.

Den som bedriver en tillståndspliktig verksamhet för produktion av vattenkraftsel ska se till att verksamheten har moderna miljövillkor. Den nationella planen är ett resultat av den nya lagstiftning som infördes genom propositionen Vattenmiljö och vattenkraft.

En kommentar på “Nya regler för vatttenkraften”

  1. Johannes skriver:

    Det är snarare så att vattendragen med dess liv och mångfald är hotade av småskaliga kraftverk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *