Gå direkt till Nyheten (Cykla runt Vänern!
Snart möjligt trampa runt på cykelvägar)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 06 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Cykla runt Vänern!
Snart möjligt trampa runt på cykelvägar

Publicerad torsdag, 25 juni 2020, 09:22 av - Inskickat material

Snart kommer det vara möjligt att cykla runt Vänern på en sammanhållen cykelled.
Cykelleden kommer att få namnet Vänerleden och bli cirka 63 mil lång.

Arbetet med att koppla samman leden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern inom ramen för projektet Lake Vänern Grand Tour. Ambitionen är att leden ska bli en nationell cykelled och ansökan har skickats in till Trafikverket för att få leden granskad och godkänd.

-Det känns otroligt kul att vi kommit så här långt med arbetet med leden. Alla kommuner har varit mycket engagerade och kontakter med väghållare har flutit på bra. Målet är att vi ska ha en nationell led klar för invigning under 2021 om allt går som det ska. Då blir leden den femte nationella cykelleden i Sverige, säger Madeleine Norum projektledare för Lake Vänern Grand Tour.

Vänerleden kommer att erbjuda Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige.
Cyklisterna kommer att passera mysiga fik, välfyllda gårdsbutiker och matställen med hög kvalitet som kan mätta hungriga och sugna magar.

Runt Vänern kommer cyklisterna att trampa på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och bördig åkermark.

Några av sträckorna används redan idag som cykelled andra sträckor är helt nya som led. Vissa av sträckorna kommer också gå att kombinera med båt, då båtbussarna till Grums, Hammarö, Karlstad och Kristinehamn passerar i närheten av leden.

Vänerleden kommer att byggas upp kring fyra etapper där varje etapp kommer att bli mellan 10 mil och 18 mil.

– I Destination Läckö-Kinnekulle kommer leden att passera Kinnekulle med Falkängens hantverksby i Hällekis, Hällekis Säteri med café, restaurang och trädgård, Råbäcks hamn och stenhuggeri, Utsiktens kaffestuga och vidare in till Lidköpings mysiga småstadscentrum med Vänermuseet och Rörstrand museum/center. Vi tror att med den trend vi ser på ett ökat intresse för cykelturism kommer cykelleden att bidra till att fler upptäcker vår fantastiska sjö och det som finns att upptäcka runtom den, säger Anna Ohlin Ek, VD, Destination Läckö-Kinnekulle.

3 kommentarer på “Cykla runt Vänern!
Snart möjligt trampa runt på cykelvägar”

 1. Vaken skriver:

  Fantastiskt! Ett välkommet beslut!

 2. Jan Johansson skriver:

  Det låter som en trevlig utflykt.
  Cykla så länge man vill och orkar under en dag och sedan leta upp någonstans att sova.🙂🚲

 3. Daniel Sjöblom skriver:

  Mycket bra o en fantastisk möjlighet.
  Önskar även att man kunde ha alternativa sträckor där det är asfalt förbi grusvägarna. Skulle öppna upp ännu mer möjligheter för de som gärna kör landsvägscykel.

Kommentarerna är stängda