Gå direkt till Nyheten (Lidköpings kommun överklagar stoppet för att använda Lidan för renat vatten)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpings kommun överklagar stoppet för att använda Lidan för renat vatten

Publicerad Wednesday, 24 June 2020, 17:05 av Björn Smitterberg

Teknisk Servicenämnd beslutade i dag vid ett extra möte att överklaga mark- och miljödomstolens beslut att inte tillåta renat utsläpp i Lidan från det planerade reningsverket.
Bilden: Animation över hur det kan se ut vid reningsverket.

Det var för knappt två veckor sedan mark- och miljödomstolen meddelade att den inte tillåter att det nya Ängens reningsverk släpper ut det renade vattnet i Lidan trots att reningsgraden är extremt hög och betydligt bättre än det vatten som i dag släpps ut i kanten av Vänern.

Beslutet i mark- och miljödomstolen har medfört att hela projektet frör kanske 700 miljoner kronor äventyras.

I eftermiddag meddelas:
Under eftermiddagens extrainkallade möte med Teknisk servicenämnd fattades beslut om att överklaga domen från mark- och miljödomstolen som kungjordes den 12 juni. Domen som gäller byggnation av Ängens ARV, krav på utsläpp, samt utsläppspunkt av renat avloppsvatten i Lidan, var inte alls vad man hoppats och förväntat sig på Lidköpings Vatten & Avlopp.

– Det känns skönt att nämnden är med på noterna i denna fråga. Domen följer inget utav våra förslag om ledning och utsläpp utan skapar en hybrid där vi står med omfattande kostnader och krav som inte bara blir svåra att uppfylla för vår del, utan riskerar att lamslå utvecklingen av vattenrening och miljöengagemang i hela Sverige, vi måste överklaga. säger Pernilla Bratt, chef på Lidköping Vatten & Avlopp.

Prövningstillstånd skall vara inne senast den 3 juli och kommer kompletteras under hösten.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anders Svensson
Gäst
Anders Svensson
24 June, 2020 09:30

Kan man inte leda vattnet i en ledning även ut till Vänern? Dvs en dubbelriktad ledning längs Lidans botten. Borde väl vara kostnadseffektivt att gräva ner dessa bredvid varandra. Det är ju endast den sista biten som inte är gemensam från hamnen och ut i Kinneviken.

Svenne
Gäst
Svenne
24 June, 2020 11:28

Det kanske är dax att tänka om placeringen av bygget
Bygg ute vid tippen. Ingen transportsträcka av slam plus nära till Vänerns strand att släppa ut det renade vattnet. En annan tänkbar plats är vid den nya utfyllnaden vid Värmeverket. Kort ledningsdragning. Argument för att det inte är tänkbart för högt vattenstånd och ev översvämning går ju bra för Värmeverket så den bortförklaring håller inte. Det går att valla in och det gamla ligger på samma nivå. Att det luktar skit redan vid Värmeverket vore inte det en bra placering.

Johan
Gäst
Johan
25 June, 2020 01:23

Tänk om och tänk rätt. Tycker att “Svennes” förslag att lägga det brevid värmeverket alt tippen verkar smartare än att lägga flera hundra miljoner på rör som måste underhållas mm. Det kanske tom finns synnergieffekter att lägga vissa verksamheter brevid varandra?
Varför går det alltid så trögt för politikerna i Lidköping? Båtgården, biblioteket, badhuset, hamnstaden, reningsverket, Biltema, mm

Fundersam kund
Gäst
Fundersam kund
25 June, 2020 09:33

Är inte hela ärendet behandlat på ett märkligt sätt. Placering tas fram och basuneras ut i media att nu är det funnit en plats på betryggande avstånd från bebyggelse skog skövlas trots att kommunen värnar om sin skog.Är inte detta att börja i fel ända, ska inte alla tillstånd vara klargjorda först. Är detta bra reklam för våra kommun. Med hänvisning till Johan så är detta inte första gången som det gås över ån efter vatten.