Gå direkt till Nyheten (17000 göteborgare covid-19-testas)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juli 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

17000 göteborgare covid-19-testas

Publicerad måndag, 22 juni 2020, 10:16 av Björn Smitterberg

Nästa vecka påbörjar Västra Götalandsregionen en undersökning av förekomsten av covid-19 i Göteborg. Syftet är att få mer kunskap om smittspridningen som underlag för vårdplanering och smittskyddsarbete i Västra Götaland.

Mellan 22 och 26 juni kommer 17 000 personer i Göteborg få en inbjudan att ta prov på sig själva från svalg och näsa. Proverna ska samlas in för att sedan analyseras med så kallad PCR-analys.

– Resultatet ger en ögonblicksbild av hur många som bär på det virus som orsakar covid-19. Vårt syfte är att samla kunskap om smittspridningen för att använda som beslutsunderlag för vårdplanering och smittskyddsarbete, säger projektägare Magnus Lindh, till vardags sektionschef på klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Undersökningen utförs av Sahlgrenska universitetssjukhuset och Smittskydd Västra Götaland med stöd från Folkhälsomyndigheten och Försvarsmakten. De 17 000 deltagarna är slumpvis utvalda och får under nästa vecka ett brev till sin hemadress med provtagningsmateriel och instruktioner.

Försvarsmakten stöttar med resurser mellan 29 juni och 3 juli för att samla in prover på fem särskilda insamlingsplatser i Göteborg, samt att hämta prover hos personer vid deras hem. Personalen vid insamlingsplatserna kommer att vara uniformsklädd.

De första resultaten från undersökningen beräknas att kunna presenteras under vecka 29.

__________________________
Pressmeddelande