Gå direkt till Nyheten (Debatt: Moderaterna vill stärka försvaret)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 29 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Moderaterna vill stärka försvaret

Publicerad onsdag, 17 juni 2020, 10:59 av Insändare

Under pandemin har försvarsfrågan hamnat lite i bakgrunden, men är ändå aktuell för politiker. Här är något om Moderaternas inställning.

Moderaterna vill stärka försvaret

Förhandlingarna inför höstens försvarsbeslut har nu avslutats på initiativ av försvarsminister Peter Hultqvist. Trots ett försämrat säkerhetsläge och ett stort politiskt stöd för ett starkare försvar har Hultqvist och regeringen misslyckats med att få till en politisk överenskommelse som accepterats av några andra partier än Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Förklaringen till detta är att regeringen helt enkelt inte vill betala vad det kostar att ha en god försvarsförmåga.

Vi moderater kommer inte att acceptera ännu ett underfinansierat försvarsbeslut. Moderaterna och övriga borgerliga partier vill se långsiktiga tillskott till försvaret. Med vårt förslag till ekonomisk ram och finansiering går det att genomföra huvuddelen av försvarsberedningens alla förslag samt de åtgärder som Försvarsmakten sagt är nödvändiga för att hantera det försämrade omvärldsläget. Det innebär betydande förstärkningar till alla försvarsgrenar men även för försvarsunderrättelseförmågan och cyberförsvaret, komponenter som kommer att bli än mer centrala i framtidens försvar.

Regeringen å sin sida vill inte lägga en krona extra för att stärka försvaret bortom den överenskommelse som man tidigare haft med C och L – varken i närtid eller på sikt – och skyller den bristande viljan att satsa på coronakrisen. Det är anmärkningsvärt. Om det är något coronapandemin har visat så är det betydelsen av att ha ett starkt försvar, både militärt och civilt, som ökar Sveriges förmåga att klara framtidens kriser oavsett hur de ser ut. Tyvärr är regeringens agerande ingen överraskning. Hela det senaste året har man agerat för att urholka de ekonomiska tillskotten till försvaret.

Moderaternas ambition är att det trots allt ska bli ett bra försvarsbeslut i höst. Riksdagen behöver nu ta över processen där regeringen misslyckats. Det finns ett brett stöd i riksdagen för den linje som vi och de övriga borgerliga partierna drev i förhandlingarna. Nu går vi vidare och kommer att lägga fram skarpa förslag i riksdagen som på allvar stärker Sveriges försvar. Det är både rätt och nödvändigt i ljuset av det försämrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde.

Sten Bergheden (M) Riksdagsledamot Skaraborg Försvarsutskottet
Pål Jonson (M) Försvarspolitisk talesperson

14 kommentarer på “Debatt: Moderaterna vill stärka försvaret”

 1. Ove Nordström skriver:

  Det var inte längesen försvaret sågs som ett särintresse av Moderaterna. ”Nya” Kappvändarpartiet!

 2. Watchingeye skriver:

  Det säkerhetspolitiska läget var ju inte direkt lysande ens när ert eget parti med iver deltog i nedmonteradet av totalförsvaret.
  Det är ändå positivt att ni driver nån enda fråga som gynnar den absoluta majoriteten av befolkningen.

  Önskar för övrigt en riktigt Glad Midsommar till alla, inklusive våra lokalpolitiker som är väl värda att få ta rast och vila från sina ansvarsområden. Jag vet ju att ni inte tycker att det är nåt att snacka om, men ni förtjänar att lyftas fram i sommarsolen.

 3. Ove Nordström skriver:

  Miljarder till försvaret, men ingen skyddsutrustning till sjukvården inför en pandemi. 4 dgr räckte skyddsutrustningen i sjukvården i Stockholm där moderaterna styr.

 4. Per skriver:

  Ove Nordström. Varför valde inte Vänsterpartiet att se till att det fanns tillräckligt med skyddsutrustning för att klara en pandemi innan borgarna åter tog makten i huvudstaden? Ni hade ju flera år på er att se till att skyddsutrustning skulle finnas på plats för att skydda medborgarna mot livsfarlig smitta? Men Vänsterpartiet kanske väljer att lägga skulden på Socialdemokraterna för sitt misslyckande att få fram skyddsutrustning?

 5. Ove Nordström skriver:

  @Per, V har hela tiden kritiserat den nyliberala ekonomin med tak för utgifterna men inget golv för hur låga inkomsterna får vara.

 6. Watchingeye skriver:

  I ärlighetens namn finns det väl inget riksdagsparti som har ryggen fri när det gäller nedrustningen av totalförsvar och lagerhållning värd namnet vad gäller exvis skyddsutrustning.
  Att samla alla politiska krafter i en gemensam ansvarsfull insats för att återuppbygga, faller väl tyvärr hela tiden på att det mesta handlar om att vinna kortsiktiga politiska poäng och i realiteten skita i alla medborgares väl och ve…
  Ordklyveri, politisk strategi och maktmani…. Är det som gäller hos er politiker.
  Märkte ni att jag rimmade? Det, som allt annat, rimmar illa i dagens politiska landskap.
  Som min gamle farfar, en sosse värd namnet, för längesen uttryckte det….
  För ända in i helv….. väx upp och ta tag i det viktiga i livet.

 7. RGR skriver:

  Självklart är S och MP mer ansvariga. De är större partier, och kan köra över V hur mycket de vill. V är dessutom för fega och har för dåliga företrädare för att på allvar ta striden mot de andra sk. röd-gröna.
  Eller tror du kanske att V har haft egen majoritet i Stockholm?

 8. Observer skriver:

  I Lidköping får vi väl samla försvaret att skydda
  äldreboenden?

 9. Per skriver:

  RGR: Mer ansvariga pga storlek? Det resonemanget håller inte. V ingick i samarbetet och är lika skyldiga för de beslut som fattades under den perioden. Majoriteter kan inte något enskilt parti längre få. Man får helt enkelt bilda sina majoriteter. Om ett parti inte nöjd med den politik som förs finns valet att avstå samarbetet. Men allt detta visste du säkert redan.

 10. RGR skriver:

  Min åsikt är att V borde bojkotta allt samarbete med S och MP, och i stället knyta kontakter med folkrörelser, aktivistgrupper, miljörörelser och med oppositionella inom LO för att utmana underifrån.

 11. RGR skriver:

  Du tror inte att S och MP kan få med sig andra partier när det gäller enskilda sakfrågor där Vänsterpartiet sätter sig på tvären. Det är ju inte direkt någon som väntar sig att V kommer ha ryggrad nog att dra sig ur samarbetet.

 12. Ove Nordström skriver:

  Minns att försvarsminister Mikael Odenberg (M) avgick i protest mot Moderaternas och Alliansens slakt av försvaret och efterträddes av Tolgfors (M) som var medlöpare till slakten.

 13. Per skriver:

  RGR. Om V sätter sig på tvären och M, KD och SD hänger på får inte S och MP igenom sin politik. Det har hänt tidigare. Och det kommer hända igen.

 14. RGR skriver:

  Det kanske är lika bra att S lär sig att ett parti inte kan bete sig hur som helst och fortsätta kalla sig ”socialdemokratiskt” utan att det får konsekvenser.

Kommentarerna är stängda