Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Se upp för springande barn)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Se upp för springande barn

Publicerad fredag, 12 juni 2020, 12:33 av Björn Smitterberg

Första lovdagarna på sommaren -det är farliga dagar för trafikanterna, sa en gång en gammal polis till redaktören.
_ Det är dagar då barnen inte vant sig vid sin frihet och springer lite oplanerat och för oss vuxna lite oväntat.

Det ligger väl något i vad han sade. Han var kvarterets idol bland oss barn i den gamla hemstaden. Han visste allt om oss, vem vi var, vad vi tyckte var roligt och han hade alltid tid för oss.

Sådana poliser finns säkert även nu. Men i den ålder redaktören uppnått är det inte för att vara trevlig som polisen kollar. Det handlar om körkort förstås. Och redaktören har det, obefläckat om man räknar bort ett par parkeringsavgifter. Det är faktiskt över 50 år.

Någon påstod häromdagen att har man ett så gammalt körkort får man köra husvagn utan extra bokstäver i körkortet. Undrar det… ?

Det börjar bli midsommar. Den kommer att firas nästa helg – en dag utan att redaktören kommer att kåsera. Vädertjänstemännen spår fint väder. Men vem vågar leka groda vid midsommarstången i år? Corona, corona, corona… Alltid detta corona.

Redaktören ägnade en liten stund åt att se mera på ordet corona. Det används på flera håll till olika saker. Det finns en ölsort som heter corona, ett vattenfall i Sydamerika och flera företag. Undrar hur det känns att svara i telefonen nu för tiden.

Det finns en del företag som tjänar multum på coronakrisen; Statistikföretagen. Det kommer statistik hela dagarna som berättar och förstärker förtvivlan och ångest som råder.

Problemet för redaktören är att i dessa dagar hör man inte så mycket på stan. De roliga historierna uteblir – för ingen vågar berätta så någon annan kan höra. En av Lidköpings mest kända politiker och dennes fru är lätt att möta. Dom går säkert över en mil om dagen. Deras stegräknare håller på att spricka. De har till och med fler steg än redaktören.

På måndag blir det dock att slita byxbaken för politikern. Då skall nämligen kommunfullmäktige samlas redan vid tiden för eftermiddagskaffe för att börja diskutera verksamhet och investeringar de kommande åren. Lite märkligt är det att det nästan alltid talas om pengar när politiker i Lidköping möts. På andra håll där redaktören varit värksam har ekonomi och budget varit ett verktyg för att genomföra verksamhet. I stället har tidsaspekten behövt preciseras. På en arbetsplats där redaktören hade en viss position några år skulle noga budgeteras hur tiden skulle användas. Utifrån det skapades budget.

Kort och gott: Behovet av goda nyheter och roliga inslag är stort. Men sofforna är för glest befolkade för att ge sådana uppslag. En av parksoffornas viktigaste uppgifter är att vara mötesplats för mer eller mindre sanna, men ofta roliga, historier.

God helg – och trevlig midsommar. 

_______________________
Vill du kommentera: Gör det här nedan och inte på sociala medier – där blir du struken.