Gå direkt till Nyheten (Stenkul på platåer och Vänermuseet i sommar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stenkul på platåer och Vänermuseet i sommar

Publicerad torsdag, 11 juni 2020, 14:05 av Björn Smitterberg

9 kommuner i Västergötland har platåberg. Nu kan dessa komma at utgöra en ny unik resurs inom ramen för UNESCO-projektet Global Geopark.
I praktiken har arbetet redan börjat i kommunerna, men UNESCO har på grund av coronan inte hunnit med.
På respektive berg och på Vänermuseet är man dock redo. Här öppnas utställning om geologi för stora och små. Anna Bergengren är projektledare för platåbergen.

– Platåberg finns lite runt om i världen. Det är berg som sticker upp ur omgivningen och har en platå.

– Västergötlands platåberg är unika. Och det gäller inte minst Kinnekulle som i 400 miljoner år byggts upp med olika lager.

Anna Berggren hänvisar till ramsan USA kl 13. 
– Den har många fått lära sig i skolan.

I Stenbrottet på Kinnekulle kan vem som helst följa utvecklingen. Man kan läsa av alla miljontals år nästan ända sedan Kinnekulle var en grushög på botten av havet.

Det här är hemkunskaper som Skaraborgare och andra besökare på Vänermuseet kan få se.

– Geologi handlar om något bestående, säger Vänermuseets chef Ida Bilvén. Och det handlar om byggnaders historia, om arbetets historia, kulturhistoria och natur.

– Vi ska försöka informera och berätta om platåbergen. Vi har också lånat en utställning från Luleå som handlar om gruvor – den blir ett komplement.

En del av Lidköping har byggts med sandsten och kalksten från Kinnekulle – sten som gärna skeppades från Råbäcks hamn. Gamla Vattentornet är ett exempel, så finns flera kyrkor.

För barnen finns stora byggstenar – lätta och mjuka – att bygga med. Kanske utanför Lasses Grotta som finns på ett stort fotografi som ska sitta på en vägg. För vuxna finns bl a lukter. Oljelukt från Kinnekulles skiffer.

Utställningen är inte färdig – men den blir det till på lördag då den öppnas. I dessa tider är det ju endast tillrådligt med ofestliga invigningar. Men det här kan blui spännande ändå – för barn och unga finns program som kallas för Stenkul.

En särskild broschyr har gjorts där 20 besöksmål presenteras. Läs gärna mer: Klicka här

Utställningarna öppnar på lördag och finns kvar över sommaren.

_____________________________
Bilderna är klickbara till större format.