Gå direkt till Nyheten (Lidköpings kommun noterar i maj den högsta arbetslösheten sedan februari 2016.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpings kommun noterar i maj den högsta arbetslösheten sedan februari 2016.

Publicerad torsdag, 11 juni 2020, 12:44 av Nyhetstjänsten Newsworthy

Under maj månad rapporterade Lidköping en total arbetslöshet på 6,2 procent. Det är en ökning med 1,8 procentenheter jämfört med samma tidpunkt i fjol. Även i Västra Götalands län stiger arbetslösheten betydligt.

Sett till antalet personer betyder det att 1233 av 19887 invånare i åldern 16 till 64 år i Lidköpings kommun var inskrivna som arbetssökande (375 fler än i maj i fjol).

Det är åttonde månaden i följd som arbetslösheten stiger i Lidköping. Sedan september 2019 har arbetslösheten gått upp från 4,7 till 6,2 procent. Den nuvarande arbetslöshetsnivån är därmed den högsta sedan februari 2016.

Lidköping är inte den enda kommunen i Västra Götaland där arbetslösheten går uppåt. Vi ser, i själva verket, just nu en uppgång i samtliga kommuner. Störst är ökningen i Strömstad där arbetslösheten stiger med 3,5 procentenheter. I ser du utvecklingen i samtliga kommuner i länet.

Även om arbetslösheten i Lidköping alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Västra Götalands län (6,2 procent i kommunen, jämfört med 8,0 procent i hela länet). Tjörn har den lägsta arbetslösheten i länet (3,6 procent), medan Åmål har den högsta (14,1 procent). För att Lidköping skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Tjörn skulle 517 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet steg arbetslösheten i maj med 1,9 procentenheter jämfört med året innan och ligger nu på 8,5 procent. 285 av 290 kommuner har högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.