Gå direkt till Nyheten (Nu blir smultronställena ”möten i biosfären”
– Virustider lockar till sökande efter kultur och natur)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu blir smultronställena ”möten i biosfären”
– Virustider lockar till sökande efter kultur och natur

Publicerad fredag, 29 maj 2020, 13:34 av Björn Smitterberg

I dag öppnade Vänermuseet en ny utställning. Den står under en månad på det oerhört försommarfagra området vid Stenhusbacken i Fröslunda – mitt emot kvarnen. den flyttar sedan till Mariestad och finns slutligen i stenbrottet vid Hällekis. ”Min plats i biosfären” heter utställningen – producerad av museets tekniker med miljöpedagogen Tove Dahlbom i spetsen. Utställningen bygger på ett projekt genomfört vid Göteborgs Universitet och Högskolan i Gävle. Invigning skedde i form av picnic Tove Dahlbom bjöd på.

– Den här våren har det ju verkligen visat sig att folk söker sig ut i naturen, och särskilt till platser som har en blandning av historia och växtlighet, säger museichefen Ida Billvén.
Många skaffar sig en egen plats i biosfären.

Platserna kan vara mycket lokala – eller spänna över större områden, Och det blir allt fler. Forskarna har frågat 900 personer i Lidköping, Götene och Mariestad om vad de tillfrågade har valt för platser, och varför just de platserna valt. Den här utställningen i det fria öppnar för alla att delta, och även ta bilder för att placera på en särskild sida i sociala medier; #minplatsibiosfären. 

– Gemensamt för svaren är att de valda platserna har en egen betydelse – kanske för kultur, en persons historia eller något i naturen.

Invigningen skedde alltså i dag vid Stenhusbacken – en plats som med fog förenar historia, natur och kultur. Här är vackert att ströva, här finns fornminnen.

Vid invigningen i dag spelades lämplig musik – på flöjt av Mattias Kihlberg. Det gjorde det extra vackert för deltagarna i den lilla picnic som arrangerades.