Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Lyss, dofta, njut)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Lyss, dofta, njut

Publicerad fredag, 29 maj 2020, 17:26 av Björn Smitterberg

Lyss till försommaren, det surrar och kvittrar som aldrig förr. Och vi människor finns ute i naturen.

Sommaren har ett särskilt ljud. Det framträder allt tydligare nu.

Fågelkvitter är på vissa platser som en ljudridå. Men det finns ett annat ljud också – barnens ljud. Det är lite varmare och barnen kvittrar som fåglar när de leker. Det är glädje i ljuden. Och så mycket dofter det finns nu. Vi finns i naturen denna vår – alla vi, som annars sitter inne och ser på fotboll på TV.

Just nu är det hänryckningens tid – pingst.
När redaktören gjorde sina första år som fotoreporter utgick order inför pingsten – fotografera så många bröllopspar som möjligt. Orden fullföljdes. Det kunde bli ett halvdussin på pingstafonen.
Nu är det andra tider. Hur många gifter sig på pingstafton i år?

I dag släpptes lite på kraven. Utomhusidrott får ske. Tänk om den regeln blir kvar i höst. Den är ju ett hot mot bandyn inomhus. För att inte tala om ishockey och andra sporter som numer är typiska innegrenar.

Vi frågar och frågar – men svaren tycks vara långt borta. Hur i all sin dar kunde kommun efter kommun missa att skydda sina äldre från coronasmittan – det var ju de äldsta som skulle vara en skyddad grupp. Inge tycks vilja svara. Trots att det förekommit svåra epidemier flera gånger under 2000-talet saknades skyddsutrustning, den som fanns fick bara användas av personal efter särskilt tillstånd.
Var fanns beredskapen? Någon borde sett till det självklara långt innan vi kunde stava till covid-19. För redaktören som haft kamrater som skadats illa av polio på 1950-talet och sett hur epidemier dragit fram i världen känns det som ren slapphet. Vilka är det som inte sett sitt ansvar? Vi lär nog inte få svar. Hittills har coronasmittan mest varit ett informationsärende vid kommunledningens möten. Beslut har fattats om parkeringsavgifter och presentkort till anställda. Men inte något som har med åtgärder mot epidemin.
Det måste konstateras att nationella och regionala myndigheter inte varit snabba. Men det är tillåtet att vara snabbare än dom.
Frustrerad redaktör – jo, det kan ni vara säkra på…

Köpenhamn uppges tippa miljoner kubikmeter avloppsvatten i Öresund. Främst när det regnat och kloaksystemet inte räcker.

Det känns lite bekant för Lidköpingsbornas vatten från gator och torg tippas i stort sett orenat ut i Vänern. På Nya Stadens tog ska man försöka stoppa att det fasta skräpet hamnar i Lidan och Vänern. Men Lidköping är större än så.

Tänk att det alltid ska dyka upp något. Redaktören har i sin trädgård en gammaldags soffa. Den behövde lite färg. Skrapades, sandpapprades och tvättades. Och så kom färgburken och penseln äntligen fram. Det blev fint.
Morgonen därpå gjordes redaktören upptäckten. Den mörkt röda soffan hade vita prickar. Äppelträdet strax intill släppte under natten sina vita blomblad… Färgen var inte torr. Den som kan läsa på läppar skulle här kunna utläsa vissa svordomar. Men det gick över. Lite extra jobb så blev det OK.

Nu kanske någon tror att redaktören är en praktiskt lagd man. Så är det inte. Det började redan i skolans slöjd under förra seklet. Den avlånga skålen i teak blev aldrig bra. Att med någon slags järn och klubbar holka ur räbiten till en skål gick inte bra. Det blev hål tvärs igenom träbiten. Man kunde lätt se hyvelbänken tvärs igenom träbiten. Så där har det fortsatt. Tummarna sitter mitt i händerna.
Nu är det ju så modernt att laga mat. Redaktören kan inte heller det. Vet inte vilka ingredienser som krävs för att steka ägg.

Trevlig helg