Gå direkt till Nyheten (Frågor om skydd mot covid-19 ska besvaras)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Frågor om skydd mot covid-19 ska besvaras

Publicerad onsdag, 27 maj 2020, 19:19 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommun saknade i månader efter utbrottet skyddsutrustning för anställda i äldreomsorgen.
Lidköpingsnytt ställde i dag frågan på sin spets till bl a kommundirektören Sven-Owe Andersson – tidigare chef för äldreomsorgen i Lidköping:
– Varför dröjde det så länge – månader innan allt kom på plats?

Det var  svårigheter med inköpen – men de kunde ha gjorts för länge sedan – epidemier återkommer i olika former och drabbar alltid de äldsta värst. Det visar statistiken. Ändå fanns inte skyddsutrustningen på plats.

Att vänta på rekommendationer är inte bra – rekommendationer behöver man inte följa. Lidköping kunde agerat ändå. Andra kommuner har agerat smartare – enligt redaktörens mening. Nu har det utlovats ett grundligt svar på frågan varför anställda i Lidköpings kommun och kommunens äldre brukare fått ta smällen. Mer än ett dussin brukare har avlidit, kanske för att det brustit i säkerhetsutrustning – säkert får vi aldrig veta.

Det kan inte bara ha varit Socialstyrelsens fel.

Det är minsann tur att det finns en spritfabrik i Lidköping som i början av maj kunde leverera handsprit. För bara några veckor sedan var bristen på munskydd – om inte akut så i alla fall oroande.

Sven-Owe Andersson lovade i dag komma med ett fördjupat svar på frågorna som uppenbart frustrerar inte bara redaktören utan många andra.

En kommentar på “Frågor om skydd mot covid-19 ska besvaras”

  1. Stolt undersköterska skriver:

    Arbetar inom äldreomsorgen i Lidköpings kommun och har så gjort i 30 är,ser med förvåning hur detta med smittskydd skötts.
    Då vi undersköterskor regelbundet arbetar med smittskydd började vi tidigt tillverka visit efter en modell som läkare tagit fram då vi inte sett till visit överhuvudtaget.Så småningom dök dom upp ändå,närmare bestämt 4 ST.vår kloka enhetschef ställer då frågan till en beslutsfattare om man möjligtvis kunde använda de egentillverkade visiten i förebyggande syfte.DET gick absolut inte för sig! hon blir hänvisad att läsa riktlinjer för enhetschef! detta var redan i April månad,några dagar senare kan man läsa att just detta görs i andra kommuner.Lena.Blomgren i vård och omsorgsnämnden får frågan vad hon anser om detta förebyggande arbetssätt, hon tycker det verkar positivt, ändå händer ingenting! Sent omsider införs ändå detta arbetssätt…. Vi undersköterskor visste hela tiden vad som behövde göras i denna extraordinära situation men stoppas av byråkrati och ibland ren okunskap! Citerar vår kloka enhetschef som sa”nöden är uppfinningarnas moder”Låt vård och omsorgsnämnden bestå av minst hälften vårdpersonal,tack för ordet!

Kommentarerna är stängda