Gå direkt till Nyheten (Sko-strejk för en klimatsmart omstart på Torgbron)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sko-strejk för en klimatsmart omstart på Torgbron

Publicerad måndag, 25 maj 2020, 16:38 av Redaktionen

På lördag arrangeras sko-strejker för klimatet på minst 22 platser i Sverige – bl a i Lidköping på Torgbron.

Gräsrotsinitiativet kommer från SaturdaysForFuture, Klimataktion och lokala FridaysForFuture-föreningar i Leksand, Malmö, Norrköping, Ekerö, Lund, Höör, Kristianstad, Uppsala (29/5), Lysekil och Årsta. Sko-strejken vill att stimulans- och stödpaketen i coronapandemins kölvatten ska, med omsorg om människor och miljö, vara klimatsmarta och bidra till ett hållbart och tryggt samhälle.

– I varje kris finns en möjlighet att skapa ett bättre samhälle. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir sko-strejken ett sätt att påminna politiker om alla människor som de senaste åren engagerat sig för en snabb omställning för att lyckas med Parisavtalet, säger Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion.

Sko-strejkerna genomförs på minst 20 platser runt om i landet, nya tillkommer löpande. Initiativtagarna är medvetna om att beslutsfattarna är djupt engagerade i den pågående coronapandemin och att hantera en ekonomi i fritt fall. Sko-strejkerna vill bidra till en debatt om hur de ekonomiska kris- och stödpaketen ska utformas.

– Många pratar nu om att gå tillbaka till det normala efter krisen men det normala förde oss mot en global upphettning. Hanteringen av denna kris bör bidra till att skapa ett hållbart, resilient och rättvist samhälle, säger Anna Bokström, klimataktivist på FridaysForFuture Malmö.

Även om resandet och utsläppen minskat tillfälligt på grund av karantänbestämmelser, så menar arrangörerna att klimatkrisen inte är på väg att lösas. De pekar på klara risker med att ekonomiska stimulanser åter ska leda till ökade utsläpp.

– Varje svensk förbrukar i snitt tio gånger mer koldioxid än vad jorden klarar av och vi svenskar konsumerar tillsammans motsvarande 4,2 jordklot per år. Våra folkvalda måste ge oss förutsättningar att leva ett hållbart och tryggt liv, säger Petra Palmén på SaturdaysForFuture och initiativtagare till strejken.

För att respektera myndigheternas rekommendationer uppmanar initiativtagarna att deltagarna ska genomföra sko-strejken ensamma eller tillsammans med andra, max 6-8 personer per plats. Alla uppmanas att undvika folksamlingar med tanke på coronaviruset. Myrorna lånar ut skor till arrangörerna på några platser, och tar gärna emot överblivna skor.

Här arrangeras skostrejker (nya tillkommer löpande): Burgsvik, Höör, Kalmar, Kristianstad, Leksand, Lund, Lysekil, Malmö, Munkedal, Norrköping, Nyköping, Torekov och Uppsala.
I Stockholmsområdet arrangeras på följande ställen (nya tillkommer löpande): Sergelstorg, Bagarmossen, Blackeberg, Hägersten, Lidingö, Ekerö, Vallentuna, Årsta och Älvsjö

Sko-strejken vill se en omstart efter Coronakrisen som:
– Sätter människor och miljö främst. Prioritera stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Inför skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom framtidsbranscher.

– Lämnar fossilekonomin bakom oss. Se till att alla finansiella stimulanser och stödåtgärder bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Ta bort fossila subventioner och skattelättnader för fossil energi. Upphör med all offentlig finansiering av – eller investering i – fossil verksamhet. Sätt ett högre pris på koldioxid.

– Framtidssäkrar samhället. Satsa på lokal utveckling i linje med våra klimat- och hållbarhetsmål, med fokus på att uppnå motståndskraftiga samhällen som kan hantera framtida kriser. Investera i klimatanpassning, hållbar matförsörjning och andra åtgärder för att vi ska stå redo inför mer kraftfulla klimatförändringar. Säkra biologisk mångfald och behåll kolinbindningen i skog och mark.

För mer information Klicka.

Mellan kl. 11.30 och 12.30 ställ skor ut tillsammans med textskyltar, som vi hoppas ska bidra till eftertanke som genererar aktiva handlingar i den omställning vi måste göra.

I Lidköping samverkar Naturskyddsföreningen, Folkets Hus och FN-föreningen i nätverket FridaysForFuture.