Gå direkt till Nyheten (Hårda krav för att bygga bostäder i Filsbäck)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hårda krav för att bygga bostäder i Filsbäck

Publicerad torsdag, 21 maj 2020, 09:49 av Björn Smitterberg

En detaljplan med tuffa krav på byggherren – GJB Fastigheter – kan komma när Samhällsbyggnadsnämnden nu börjar pröva om en tomt där det i dag finns ett nedlagt gatukök i stället kan bebyggas.

Gatuköket ska rivas och de två tomter som finns här mellan järnvägen och Gamla Götenevägen vill fastigetsföretaget använda för att bygga bostäder på. Det framgår inte hur många bostäder det kan bli – det nämns såväl ett hus med flera bostäder som ett hus med en bostad.

Buller ock skakningar från såväl landsvägstrafik som järnväg måste beaktas med byggteknik i form av särskild pålning. Även buller måste hanteras då det med mycket liten marginal överskrider högsta värdet för uteplats med 1 dB. Kanske måste uteplatser planeras annorlunda.

Skuggning av andras tomter har beräknats. En hel del jord kan komma att behövas ta bort då det finns starka skäl att tro att jorden är förorenad. Ett annat problem kan vara översvämningsrisk – fastigheten måste skyddas om Vänern stiger.

Frågan om en ny detaljplan för bostäder kommer att avgöras närmast av politiker i Samhällsbyggnadsnämnden. I första hand gäller det om planförslaget ska skickas ut på samråd – då bl a grannar och myndigheter får yttra sig. Förslaget med alla sina utredningar har gjorts av Hillevi Kittel vid Liljewall Arkitekter. Om allt går enligt plan kan ett bygge ske under nästa år.

4 kommentarer på “Hårda krav för att bygga bostäder i Filsbäck”

 1. Fundersam skriver:

  Hur kan det vara översvämningsrisk på den sidan järnvägen när man tidigare tillåtit bostadsbyggande mellan järnvägen och sjön på andra sidan?

 2. Roland skriver:

  Var skall alla badgäster parkera om det byggs hus eller har de tänkt att badplatsen endast är till för campingen och Filsbäcksborna?

 3. Hans Wahlström skriver:

  Jag måste ha läst fel! Krav på max 1 dB på uteplats????
  50 dB brukar beskrivas som ett tyst kontor om natten 🤔

 4. Björn Smitterberg skriver:

  Rätt av Hans Wahlström – det skulle stå överskrider – inte tillåter. Rättat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *