Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström om (nästan) glömda idrottsminnen:
IK Vena – en glömd förening på Kullen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström om (nästan) glömda idrottsminnen:
IK Vena – en glömd förening på Kullen

Publicerad fredag, 15 maj 2020, 08:15 av Tore Sahlström

Fotbollen på den svenska landsbygden hade förr en stor status och viktig roll men, som i nutid har skördat allt fler nedläggningar.
Det som var givet förr, att man spelade för det lokala laget är inte lika givet längre. De kvarvarande landsortföreningarna som fortfarande bedriver sin verksamhet får ofta hämta sina utövare från närmaste tätort. Idrottsplatserna har genom tiderna varit en naturlig samlingsplats i byarna.

Förra veckan skrev Lidköpingsnytt om Sjustjärnevallen i Kinne-Kleva (klicka till reportaget) som, hade sin glanstid på 1950-talet.
Under den gångna helgen stötte jag på en äldre f.d. fotbollspelare på torget i Lidköping som berättade om föreningen IK Vena i Österplana. På klubbmärket med W.
Blev lite nyfiken och har nu hittat lite material om denna lilla förening.

Inga-Britt Norismaa med en lagbild på Vena IK anno 1958.
Inga–Britts man Ero står som tredje spelare fr.v. i bakre raden.

Till min hjälp har jag haft Inga-Britt Norismaa i Götene som, väl minns IK Vena och Venavallen. Inga-Britt har en rik samling på tidningsurklipp om vad som har hänt på Kinnekullebygden de senaste 50 åren. En liten kulturskatt som är mycket värdefullt att gräva ur och att hitta fakta om händelser. Det gäller både stora som mindre inträffade begivenheter.

Inga-Britts man Ero Norismaa var en av entusiasterna och spelare i föreningen. Han klippte fotbollsplanen med en handklippare och tillbringade mycket av sin fritid på Venavallen. Mannen som bildade föreningen och stor eldsjäl var Bror Svensson på Örnekulla. Han bildade föreningen 16 april 1932. Han var verksam i Vena i många år. År 1969 ger han upp sitt kära Vena efter 37 år och Vena IK går upp i Trolmen SK 1969.

Grundare och eldsjäl i Vena IK var Bror Svensson (Foto: Privat)

Det var ett gäng pojkar med Bror Svennson som inspiratör som en dag i början på 1930 – talet satt i en skogssluttning i Österplana och, resonerade om fotboll. Det var då idén kom att bilda en fotbollsklubb. Mannen som såg till att det bildades en klubb var idésprutan Bror Svensson. Från början var det ett tjugotal grabbar som var med i föreningen när klubben bildades. Det dröjde inte länge förrän man köpte en liten stuga av oljeverket och forslade den till Venavallen för att använda till omklädningsrum och redskapsbod.  Ett tag fanns det även skidor och terränglöpning på agendan men den sista tiden var det dock fotbollen som dominerade.

Lagbild IK Vena anno 1955: Övreraden fr.v. Rudolf Gustavsson, Stig Heed, Karl-Erik Oldin, Sigge Borg, Evert Björk, Göran Persson-Nordstedt.
Sittande fr.v. Olle Johansson, Ero Norismaa, Arne Larsson, Nils Gustavsson, Hans Odh. (Foto: Privat.)

Det första protokollförda mötet är från april 1933. Mötet beslutade då att inträdesavgiften skulle vara en krona och att endast folk från Österplana socken skulle äga inträde till klubben.

Vid ett senare möte ändrade sig dock klubben och då fick även utsocknes intresserade godkännas som medlemmar.

Vid ytterligare föreningsmöte beslutades om ett förslag från styrelsemedlemmen och uppbördmannen Ragnar Backman att alla spelare skulle erhålla en flaska dricka var vid hemmamatcherna. Dessa flaskor dricka förvarade Bror Svennson i en jordkällare på andra sidan landsvägen.

IK Venas första fotbollsmatch var hemmamatchen mot Hellekis som, man dock förlorade med 8-0.

Den lilla föreningen IK Vena går inte till historien som spelande i någon högre serie genom åren utan fick mest hålla till och ”harva” i division 6 och 7. Då man mötte ”storlagen” som Hellekis och Trolmen tände man till extra och, derbyna var oftast tuffa när slaget om bästa laget på Kullen skulle avgöras.

Vinterromantik vid Venavallen. Paret Inga-Britt och Ero Norismaa ( Foto: Privat)

Det var inte bara fotboll som, ägde rum på Venavallen. Inga-Britt Norismaa berättade att det anordnades hembygdsfester och dansevenemang som kallades ”tjo-litta” (en slags danslek) som var mycket trendigt på 1950-talet och som var populärt på Venavallen.

Nu betar hästar på området som, en gång var Venavallen. (Foto: Tore Sahlström)

Lidköpingsnytt tog en tur till platsen där en gång Venavallen låg. Konstaterade att det fanns absolut inget kvar av den gamla Venavallen. Här strosar och betar några hästar på ängen som, en gång var en fotbollsplan. Området tillhör numera Högebo Gård. Venavallen låg alldeles vid infarten till Österplana hed.

___________________________________
Fotnot: IK Vena eller IK Wena? Lidköpingsnytt har valt att skriva klubbnamnet med V – trots att klubbmärket har ett dubbelt W. Venavallen savas med V enligt den romantiska bilden ovan. 

 

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronson
Gäst
15 maj, 2020 08:26

Har spelat ett antal matcher mot Ik Vena och kommer mest ihåg att eldsjälen Bror Svensson ofta gick linjeman.
Var nästintill omöjligt få med sig ett inkast som motståndare på Venavallen, Bror ansåg att gick bollen över sidlinjen så var det inkast för Vena!!
Tack Salis för dina trevliga reportage.

Kjell-Åke
Gäst
Kjell-Åke
15 maj, 2020 08:32

Ett tiotal matcher med Källby IF han jag med o lira där innan klubben lade ner.

Thomas Oldin
Gäst
15 maj, 2020 09:28

Bra reportage, tyvärr hade dom lagt ner,så vet inte så mycket, men min far och farfar var med där.

Sigvard Borg
Gäst
Sigvard Borg
17 maj, 2020 07:45

Det var trevligt att få ta del av gamla bilder och minnen!
Hälsningar Sigge