Gå direkt till Nyheten (Blombergsleden – Nyrenoverad vandringsled på Kinnekulle)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 06 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Blombergsleden – Nyrenoverad vandringsled på Kinnekulle

Publicerad fredag, 15 maj 2020, 14:47 av - Inskickat material

Blombergsleden passerar otroligt vackra och varierande naturmiljöer längs Vänerns sjökant. Leden slingrar igenom Naturreservatet Västerplana storäng och har utsikt in beteshagarna i Blombergs naturreservat.

Det skriver Götene kommun i ett pressmeddelande.

– Det är en av Kinnekulles vackraste vandringsleder” säger Anders Jonsson – arbetsledare för Naturenheten inom Service & Teknik som har märkt upp leden och även tagit de bilder som används här.

Den 4 km långa vandringen på Blombergsleden passerar genom delar av Naturreservatet Västerplana storäng med beteshagar och ekar i olika åldrar. En ek kan bli 1000 år gammal och ha 1000 olika arter knutna till sig. Det kan man se längs leden som blir ett utmärkt vandringsmål för många i dessa coronatider.

Leden går längs sjökanten och passerar Blombergs badplats och Blombergs hamn. Har man tur kan man se vikingaskeppet Sigrid Storråda ligga inne. Det går även göra korta avstickare från leden ut på klipporna.

– Kanske är området som vackrast nu på försommaren när marken täcks av ramslökens snövita blombollar. Men tänk på att det inte är tillåtet att plocka ramslök inom naturreservaten.” säger kommunekologen Karolina Ringdahl.

Besökare kan med fördel parkera och utgå från Blombergs bad eller hamn. Blombergsleden är en rundled med blå markering på stolparna. Längs vissa fuktiga partier finns spänger. På ett ställe finns en övergång över ett djurstängsel.

_______________
Material från Götene kommun

2 kommentarer på “Blombergsleden – Nyrenoverad vandringsled på Kinnekulle”

 1. Boel Nyström skriver:

  En mycke naturskön vandringsled som de flesta klarar av att gå trots lite strapatser upp & ner för klevena. Men man
  Får verkligen lön
  För möda………magiskt vackert

 2. Ingrid Hennersten skriver:

  Allt var mycket fint och bra ……förutom ”övergången”. Vid samtal med andra seniorer kom det fram att den behöver förbättras så alla med dåliga ben och knän också kan gå hela leden.

Kommentarerna är stängda