Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sjuksköterskans år 2020!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sjuksköterskans år 2020!

Publicerad söndag, 10 maj 2020, 09:38 av Insändare

Sjuksköterskans år 2020! Låt det blir ett år för ökad jämställdhet bland sjukvårdens anställda.
Det skriver Zelal-Sara Yesildeniz i en debattartikel.

Långt innan corona-krisen bestämde Världsorganisationen WHO att året 2020 skulle bli sjuksköterskans år.

Sällan har en internationell kampanj träffat tidens anda mitt i prick såsom denna! I 366 dagar skulle sjuksköterskors utmanande arbetsförhållanden i hela världen uppskattas, erkännas och hyllas.

I kampen mot coronaviruset uppmärksammas plötsligt ett av världens viktigaste yrken på ett sätt som vi aldrig har sett förr. Det är bra och viktigt! Det är exakt 200 år sedan Florence Nightingale föddes och i och med det en av de viktigaste internationella förebilderna för sjuksköterskeyrkets utveckling.

”Damen med lampan” var en av de tidiga feministerna med en humanistisk ideologisk grundhållning som står upp för alla människors lika rätt och värde. Nightingale har gjort motstånd mot kvinnors föreskrivna roller, genomförde utbildningar för kvinnor, fick in kvinnorna på arbetsmarknaden och visade på så sätt att de kan bidra till att förändra samhället. Det är bra och viktigt!

Men Sverige har en av de starkast könsuppdelade arbetsmarknaderna i Europa. Detta betyder att könsfördelningen i vården uppdelat på kvinnor och män är enormt snedfördelad, där kvinnor utgör en överväldigande majoritet på 90%. Detta är inte bra! Forskningen visar att en ojämställd arbetsplats är problematiskt för både kvinnor och män. Det handlar om arbetsklimat, löneutveckling och gruppdynamik som kan leda till en sämre arbetsmiljö i stort.

Könsfördelningen på arbetsmarknaden speglar utbildningsvalen. Fortfarande sker yrkesval utifrån gällande värderingar och normer om vad som kan sägas vara kvinnliga respektive manliga yrken. Det krävs en tydlig mer nyanserad bild som speglar verkligheten genom att öka kunskapen om att vårdyrket faktiskt är ett oerhört kvalificerat arbete som är i ständig förändring. Inte minst nu i kampen mot coronaviruset och WHOs internationella kampanj borde det vara en självklarhet att samtliga kommuner, regioner samt arbetsgivare och utbildningssamordnare tar ansvar och arbetar mer främjande för jämställdhet inom vården. Samtliga parter behöver samverka för att bredda rekryteringen och nå fler grupper än dagens 70% kvinnor som söker sig till vård- och omsorgsutbildningar i Sverige.

Låt corona-krisen och sjuksköterskans år 2020 ge alla mer energi för att växla upp tempot i arbetet mot en mer jämställd arbetsmarknad och jämnare könsfördelning inom vården!

Zelal-Sara Yesildeniz
Utbildad lärare och blivande sjuksköterska, aktiv inom kommun- och regionpolitiken i Skaraborg och VGR

2 kommentarer på “Debatt: Sjuksköterskans år 2020!”

  1. Mark skriver:

    Hej Zelal-Sara! Du glömmer väl inte dina kollegor som kallar på dig! Usk:orna som delar ut på din delegation och när de är duktiga så behöver du springa mindre?

  2. Zelal-Sara skriver:

    Hej Mark! Jag är själv utbildad usk och jobbar bredvid studierna på hemvården som usk. Varför skulle jag som ssk sedan glömma allt värdefullt personal runtomkring patienten? Kan inte förstå kopplingen till min debatt artikel men du får gärna förklara mer. Mvh

Kommentarerna är stängda