Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Det blir lite tomt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 december 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Det blir lite tomt

Publicerad fredag, 08 maj 2020, 12:03 av Björn Smitterberg

Det är tuffa beslut som fattas när stora evenemang ställs in. Tomheten blir tydlig – inte bara i Lidköping i sommar.

Många är det som drabbas ekonomiskt när Power Big Meet inte blir av. Flera föreningar har haft inkomster från evenemanget.

Även om många skäller på raggare och andra motorburna för oväsen bl a så är det ändå ett stort evenemang – som i år ställs in. risken är förstås att det ploppar upp en kommun som gärna tar emot evenemanget och snyltar på Lidköping.

Det är ansvarsfullt och modigt av arrangörsgruppen att ställa in. Här har säkert en rad aspekter vägts in när det gäller virusrisker.
Det är inget lätt beslut. Det är värt ett apelsinpris att våga agera så.

Hoppas nu att drumlarna som har för vana att förstöra och grisa håller sig borta.

Kanske kan vi våga föreslå att vår lokala och starka förening för raggare med amerikanska bilar vågar sig på en uppvisning på ett bra sätt för publiken och egen del och visar sina snygga bilar. En glad-cruising kanske? Det kräver en slinga där publiken inte står för kompakt.

Redaktören har faktiskt, lite oväntat, inga stora problem med den självvalda ensamheten och att hålla sig hemma så mycket som möjligt. Arbetsplatsen besöks när inte andra är där. Så detta med att hålla sig hemma fungerar ganska bra. Det näsdropp som varit lite oroande har gått över.
En viktig hjälp har ju vädret varit. Mycket har gjorts i trädgården och det har skett ovanligt tidigt.

På TV har det ju varit älgvandring – och till slut kom ju också några älgar.
I redaktörens trädgård har eftermiddagsfikat avnjutits med skator som otroligt envist arbetat med att bygga ett bo i en hög buske. Busken har nu pinnar kors o tvärs. en sak är nämligen klar – det där med att hitta pinnar i lämplig storlek är inte skatornas starkaste sidor. En del pinnar har fastnat på väg in i den åretruntgröna växten, andra har fåglarna inte lyckats lyfta upp utan släpat på gräsmattan. Redaktören har inte stört jobbet utan njutit av gratis byggarbete. Ett tag så busken ut som en gammaldags TV-antenn.
Redaktören fick då för sig att hjälpa skatorna, genom att ta de stora nedfallna pinnarna och klippa av till mindre. Men då är pinnarna plötsligt helt ointressanta.

Lite gnäll; Alldeles för många uppträder som odödliga. Håll avstånd. Ett besök i Götene häromdagen avskräckte – hit åker jag inte fler gånger för att uträtta ärenden. små lokaler med hur mycket folk som helst, nästan ingen bryr sig. En dam i 50-årsåldern sågs plocka i smågodis med bara händerna – och la även tillbaka när det blev för mycket av en sort. Redaktören har aldrig begripit hur det kunna vara tillåtet eller ens ansvarsfullt att sälja på det sättet. Samma sak gäller färskt bröd som ofta ligger helt öppet – något som redaktören tycker är rent äckligt. En del tror de gjort allt när det tejpats streck för avstånd i kassakön – men har sannerligen lite att tänka på. Men att begära att varorna i influensatider (inte bara i år) ska vara paketerade är tydligen för mycket begärt. Här har handlarna något att läsa på. (Tro nu inte att det är plastpåsar som gäller att packa bröd i – det finns papperspåsar).

På tal om något annat – stängda gränser.
Sommarsemester i år blir något inhemskt (vilket ord!). Men en lite detalj kan redaktören berätta. Lidköpingsnytt är ansluten till en programvara som berättare mycket om läsarna – men inget om någon enskild läsare. Bara statistik alltså. I programmet finns en världskarta där man får en lite prick på var i världen det för ögonblicket finns en läsare. Redaktören brukare felaktigt skämta om att här kan man se var det finns Lidköpingsbor på semester – men så är det inte. Flera arbetar normalt utomlands och deras röda pricka återkommer regelbundet. Thailand brukar har många röda prickar, Mallorca och Kanarieöarna också. Men nu är det inga prickar utanför Sveriges gränser. Inte en enda på hela torsdagen.

Ibland överträffar verkligheten sagorna.
Den här veckan sammanträdde Samhällsbyggnadsnämnden – bland flera andra. Ett av besluten var att man skall delta med sina tjänstemän i den nya belysningen av Lidköpings kulturvärden och kulturarv som byggnads- och kulturhistorikerna vid Vänermuseet vill göra. Bl a ska man för första gången på 30 år förnya en plan som skall vara grund för hur Lidköpings äldre delar ska hanteras.
Vid samma möte godkände samma politiker att ett fastighetsföretag som köpt en tomt i anslutning till Limtorget och gamla Tändsticksfabriken ska få utarbeta en ändring i detaljplanen för att på en obebyggd plan få bygga ett niovåningshus!
Hur tänkte man här? Kanske är det så att vi människor har svårt med två tankar på en gång…
Kanske tänker politikerna att ”vi låter dom göra sitt förslag så kan vi säga nej sedan”. Jag skulle dock vilja se vilka politiker som vill och vågar ställa upp mot det inflytande den här fastighetsägaren skaffat sig i Lidköping.

På riksdagshuset står sedan över hundra år den tvetydiga texten: Här fattas visa beslut. Språket har inte exakt samma betydelse i dag som då de orden höggs i sten.

Varför leker inte Ferdinand…

Helt för sig själv står detta kreatur under ett vårlikt träd medan de andra stångas, betar och leker. Nej, det är inte någon Fredinand, kanske en Ferdinandina. Men sådant kan man få se i hagarna när man promenerar runt i Skaraborgs vår. Alldeles gratis, och utan smittorisk.

God helg.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Claes Göran Zälle
Gäst
Claes Göran Zälle
9 maj, 2020 07:35

Hört på Stan är alltid ett nöje att läsa. Denna gång var det mer ren glädje