Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Hjältarna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Hjältarna

Publicerad fredag, 01 maj 2020, 19:10 av Björn Smitterberg

Hjältar.
Det är den nya yrkesbenämningen som inte minst politiker använder om sjukvårdens personal.
Det låter lite underligt – efter att i åratal ha pressat sina anställda ekonomist, med i flera fall dålig löneutveckling och arbetsvillkor, så är det nu hjältar som jobbar timmar av övertid och ska lockas ta sommarsemester i december. Det är för att politikerna själva inte ska visa att de skäms.

Vi ska alla, inte minst redaktören själv, vara glada över att sjukvårdens personal ställer upp. Det har den alltid gjort. Men nu syns det extra mycket och då vill politikerna plocka poäng. Det känns nästan som hyckleri när ett parti just i dag vill att undersköterskor och sjuksköterskor ska belönas med en extra semestervecka. När då?

Man kunde väl ha förstått att förr eller senare kommer dagen då sjukhuspersonalen och sjukhusen behövs mer än vanligt. Det är så dags att tala om hjältar nu. Läkare, sköterskor och undersköterskor av alla specialiteter var hjältar före coronan också.
Det känns löjligt att få veta att det inte tillverkas skyddsutrustning och handsprit inom landet.
Vem är ansvarig för sådant?
Politiker kan säga som det är: Vi trodde ni skulle ställa upp med eget liv som insats utan skyddsutrustning. Den politiker som erkänner det kan ju få kallas hjälte i politikerkåren. Men skyll inte besparingar på andra, och tala om varför det är hjältar som tar risker nu.

Redaktören blev lite oroad när kommunfullmäktige sammanträdde på måndagskvällen. Flera av debatterna tycks ha hållits för skoj skull. Man hade avsatt kvällen för debatt. Hade samma personer avsatt kvällen för fotboll hade dom fått stanna hemma.
Det kändes inte ansvarsfullt när debatten pågick.
En av politikerna förde en lågmäld talarinsats, så lågmäld att redaktören i referat påstod att han inte sagt något. Politikern tog det som kritik och hävdar att han talat flera gånger.

Många har problem nu. Redaktören träffade häromdagen en person som hyr ut lokaler – alltså inte just butikslokaler eller bostäder – utan kontorslokaler. Det var en nedtryckt person – alldeles för många företag har lärt sig att jobbet kan skötas i hemmet. Nu kommer uppsägningen av kontorslokaler. Anställda får lite betalt för att jobba hemifrån, och komma till jobbet någon enstaka gång i veckan bara.

Och för den som undrar, redaktören håller sig så avskilt det går. Och en sak är klar; Ingen ska tro att telefoner och skype är någon värdig ersättning för livs levande kontakter med barnbarn.

Detta kåseri är sent denna vecka. Sent på fredagen alltså, för det var väl ändå någon politiker som skulle vara självkritisk. Men alla tycks vara överens vilka som är hjältar. Redaktören tycker att alla som befinner sig i ensamhet är hjältar. Inte bara sjukhuspersonalen som ständigt är hjältar och osjälviskt hjälper plågade.

Häromdagen trodde redaktören han fått datavirus. Så var det dessvärre inte. Tecken på corona – nej inte. När redaktören på onsdagen rörde sig på behörigt avstånd från andra för att göra ett reportage uppstod en inte helt ovanlig situation. En av de medverkande räckte fram sin mobiltelefon till redaktören med orden: Du kan väl ta bilder åt mig också med min telefon!
Aldrig i livet skulle redaktören sätta sina fingrar på en annan persons mobiltelefon i dessa dagar.

En gång i tiden gjorde vi några personer ett enkelt test för att se om det fanns bakterier på datorns tangentbord. Kors, det var en djurgård! Då anskaffades handsprit på apoteket. En som tvättade sitt tangentbord blev misstänkt för rattfylleri på väg hem – han hade spillt handsprit på skjortan och det doftade.

Fortsätt helgen. Redaktören föreslår: Delta i tipspromenaden som Folkets Hus ordnar lördag kl 11. 

En kommentar på “Hört på stan: Hjältarna”

  1. Ove Nordström skriver:

    Väldigt bra skrivet om sjukvårdspersonalen och våra avklädda politiker. Skandal att inte ha startat upp inhemsk tillverkning av skyddsutrustning på fyra månader. Vi får väl kanske trots allt vara glada för att det inte var en kärnkraftsolycka vi råkade ut för med den tafatthet som visats upp. hemska tanke.

Kommentarerna är stängda