Gå direkt till Nyheten (S-riksdagsledamöter: Ett starkare samhälle – för allas bästa)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 27 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

S-riksdagsledamöter: Ett starkare samhälle – för allas bästa

Publicerad tisdag, 28 april 2020, 09:35 av Insändare

Skaraborgs tre socialdemokratiska riksdagsledamöter skriver i en gemensam debattartikel att det starka samhället ger förutsättningar för att klara pandemin.

Ett starkare samhälle – för allas bästa

Vi upplever just nu en situation i Sverige och världen som vi aldrig tidigare upplevt. Coronaviruset och dess effekter har visat på hur utsatt vårt samhälle är. Ett nytt virus får konsekvenser vi aldrig kunnat föreställa oss.

Svensk arbetarrörelse har alltid slagits för ett starkt samhälle. Ett samhälle som finns till hands då du som enskild behöver det. Det kan gälla sjukdom, omsorg på ålderns höst, utbildning eller stöd när du tvingas lämna ditt arbete. Det vi nu upplever visar tydligt behovet av en stark, gemensam och solidarisk välfärd.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under krisens gång tagit en rad olika initiativ för att lindra effekterna för såväl individer, företag som samhället i stort. A-kassan har förbättrats, såväl stödpaket som avlastning av sjuklönekostnader har beslutats för företag, idrottsrörelsen har fått extra stöd liksom kulturen. Stöden till landets regioner och kommuner har stärkts. Regioner och kommuner har tagit sina beslut för att lindra pandemins effekter. Vi har sett flera olika exempel i Skaraborg.

Runt om i landet utför personal inom sjukvård och omsorg ett såväl utsatt som riskfyllt arbete för att ta emot de människor som drabbats av viruset och tillse så att också övrig vård och omsorg fungerar. All heder till alla dessa personers insatser.

Sverige har valt en annan väg än många andra länder vad det gäller hur man hanterat pandemin. En stor anledning till detta är den myndighetstradition vi har i landet. Beslut om åtgärder tas av experter inom olika områden utan politisk inblandning. Det innebär att besluten vilar på forskning och erfarenheter istället för på behov av att visa politisk handlingskraft.

Detta är möjligt tack vare det samhälle vi skapat i Sverige. Här finns en stor tillit till forskning och vetenskap. När medborgarna inser att det inte är förhastade politiska beslut utan vetenskapligt underbyggda ställningstaganden som styr så blir viljan att efterleva myndigheternas rekommendationer hög.

Vi har under pandemins gång kunnat se en del brister i vårt samhälle. En del håller på att rättas till, andra får det tas beslut om den dag då arbetet under Corona-perioden har utvärderats.

Inför den internationella arbetarrörelsen högtidsdag den 1 maj går vi socialdemokrater fram under en slogan – Ett starkare samhälle. Den senaste tiden har visat på behovet. Det är bara ett starkt samhälle som kan klara de utmaningar vi nu ställts inför.

Patrik Björck, Falköping
Carina Ohlsson, Lidköping
Erik Ezelius, Tidaholm
Socialdemokratiska riksdagsledamöter Skaraborg

En kommentar på “S-riksdagsledamöter: Ett starkare samhälle – för allas bästa”

 1. peter skriver:

  vem är ansvarig för att beredskapslagren avvecklades ? vem är ansvarig för en sjukvård som knappt klarar ett ”normalläge”?
  vem är ansvarig för att vi endast klarar 50 % av egen matproduktion ?
  på 90 talet fanns det tex 4900 iva platser i sverige nu 500 .

  att säga att världen aldrig upplevt en pandemi tyder ju på att man har dålig koll på historien , pandemiutbrott har alla styrande vetat om men ignorerat totalt , starkt jobbat

Kommentarerna är stängda