Gå direkt till Nyheten (Knökfullt med vinterbensin)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Knökfullt med vinterbensin

Publicerad tisdag, 28 april 2020, 18:26 av Redaktionen

Förslag om ja till att tillfälligt tillåta vinterbensin fram till 31 maj
Regeringen vill senarelägga årets övergång till sommarbensin. Spridningen av det nya coronaviruset har lett till minskad försäljning av vinterbensin, med platsbrist i bensindepåerna som resultat. Ett enigt miljö- och jordbrukskott föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.

Drivmedelslagen innehåller bland annat bestämmelser om vilka krav på bensin som gäller beroende på när på året den säljs. Vinterbensin måste vara köldtålig och innehåller därför vissa andra ämnen än sommarbensin. Endast sommarbensin får säljas under sommarperioden. Enligt nuvarande bestämmelse inleds perioden den 1 maj i södra Sverige och den 16 maj i norra Sverige. Ett vanligt år sker bytet succesivt från mars månad så att alla depåer har sommarbensin i tid.

Fortfarande fulla bensindepåer
I år har den minskade bensinförsäljningen under mars lett till att det ännu inte finns plats att fylla på med sommarbensin i depåerna. Eftersom vinterbensin inte får säljas under sommarmånaderna så finns det stor risk för bensinbrist i landet i sommar.

För att hindra detta föreslår regeringen att bensinleverantörerna får längre tid på sig att byta ut bensinsorterna. Sommarperiodens början skulle då tillfälligt senareläggas till 1 juni. Nuvarande bestämmelser ska sedan återinföras efter årsskiftet.

De nya bestämmelserna föreslås börja gälla 1 maj 2020 respektive 1 januari 2021. Ett enigt utskott föreslår att riksdagen säger ja till förslaget