Gå direkt till Nyheten (Plasten i Vänern: Ingen överraskning för fiskare
Anders Jonsson har fått upp det mesta)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Plasten i Vänern: Ingen överraskning för fiskare
Anders Jonsson har fått upp det mesta

Publicerad onsdag, 22 april 2020, 17:58 av Björn Smitterberg

Lidköping använder södra Kinneviken till soptipp.
Det säger Anders Jonsson, fiskare vid Spiken sedan flera tiotals år.
– Här är inte stor respekt för miljön och djurlivet.

På tisdagen läste Anders Jonsson i Lidköpingsnytt om det spill av mikroplaster – motsvarande hundratusen plastpåsar – som sker årligen i Kinneviken.

– Mikroplasterna kan vi inte se, men i 25 år har jag varit med och påtalat för länsstyrelsen hur mycket skräp som flyter längs botten.

– Bland det värsta är att jag en gång fick upp ett lerigt fiskespö. När jag såg att linan var utdragen så började jag dra, och fick lite motstånd. Då satt det på draget en trekilos gädda. Utmärglad efter att ha släpat på fiskespöt – jag vet inte hur länge.

Det är inte bara nedskräpning utan även djurplågeri!

– Jag har hitta utrustning som trollingfiskare tappat, en halv båtmotor, mängder med plastpåsar och annat skräp. Hur mycket plast som blåst ut från Värmeverket innan staketet kom upp kan man bara fråga sig. Och jag tror inte allt fastnar i staketet…

– Vi måste få ett stopp på denna nedskräpning. Folk kastar allt möjligt i Vänern. Och det är verkligen värst i Kinneviken. När jag fiskar upp mot Brommö är det inte så illa som söderut.

Förr, när det var tillåtet att tråla, kunde fiskare få upp allt möjligt. Det fisket finns inte längre. Nu är det nätfiske, men allt möjligt virvlar ändå omkring. Spökgarn – alltså fisknät som satts, men sedan inte tagits upp. Detta är ett problem för fiskare, fisk och sjöfåglar.

– När folk kastar nylontråd från fiskrullar i sjön förstår dom inte hur illa dom gör för oss. Det fastnar i våra nät och trasslar till det.

Anders Jonsson har fått upp det mesta under sina 47 år som yrkesfiskare.

– En utombordare utan motor och propeller!

Just nu är det inte särskilt lönsamt att fiska. Det är gös som gäller så här års, men restaurangerna har svårt och vill inte köpa filéerna.

– Jag får lägga fisken i frysen och filéa den när efterfrågan finns.

Sik – det går inte att fiska i Vänern. Trots att alla som släpper ut något i Vänern säger sig hålla inom gränserna finns det gifter som lagras i siken.

– Gränsvärdet för utsläpp bör gälla vad man hittar i sik. Nu kan industrier och näringsliv alltid påpeka att de håller sig inom ramarna – men ändå drabbas vi som fiskar.

– Samma saka gäller mikroplasterna. Jag kan inte se det utsläppet – men jag ser hur mycket plast folk kastar i Kinneviken som trasslar in sig i näten ändå.

I onsdagens ”skörd” gav fisket bl a en gammal förtöjningslina!

Anders Jonsson oroas också för att det kommit nya former av sjögräs, en invasiv art.

– Det finns i stora mängder nu, och är som stora bollar som rullar runt i strömmarna. Det är ett elände att få i näten.

________________________________
Bilderna är klickbara till större format.