Gå direkt till Nyheten (Branden i Skara – larm redan på tisdagseftermiddagen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Branden i Skara – larm redan på tisdagseftermiddagen

Publicerad onsdag, 22 april 2020, 11:46 av Björn Smitterberg

Den kraftiga brand som på onsdagsmorgonen förstört vinden på ett flerfamiljshus på Valhallagatan i Skara började med ett larm redan på tisdagseftermiddagen. Då var brandmän på plats och släckte en glödbrand.

Så här beskrivs händelseförloppet:

Klockan 16:21 på tisdagen kom det in ett stort larm om brand i byggnad på Valhallagatan 11 och styrkor från Skara och Götene skickades till platsen. Man evakuerade de övre lägenheterna i huset, eftersom man efter letande hittade glödbranden på vinden. Räddningstjänsten släckte glödbranden och gick igenom hela vinden efteråt.

Klockan 18.40 hade man släckt branden och kunde lämna över till fastighetsägaren.

Klockan 22:30 var fastighetsägaren uppe på vinden och såg då ingenting ovanligt.

Klockan 01.00 natten mot onsdag kom ett larm till SOS om röklukt i området. Ingen åtgärd eftersom det bara var svag röklukt, troligtvis från den släckta branden.

Klockan 05:18 kom det in ett larm om brand igen. Styrkor från Skara och Falköping tillkallades. Hela huset evakuerades tidigt, totalt 36 lägenheter. Den här typen av hus är byggda så att vinden ska kunna brinna av utan att drabba lägenheter under, men det får ju påverkan ändå. Sektionerna som skulle klara av att hålla branden till en del av huset höll inte, utan branden spred sig.

Klockan 10:30: Arbetet nu är att skydda lägenheterna under vinden. Det finns nu risk att branden kan ta sig till Valhallagtan 9. Räddningstjänsten har lagt skum på taket för att branden inte ska sprida sig dit. Många boende är givetvis påverkade.

Klockan 11,18 meddelas att det fortfarande brinner på taket på Valhallagatan 11 i form av begränsade bränder i trä och papp. På plan 3 är samtliga lägenheter vatten- och rökskadade, en är totalförstörd. Man har börjat sanera lägenheterna på Valhallagatan 11. Fastighetsägare, försäkringsbolag och kommunen ser över ersättningsboende för de boende som är drabbade. Inga boende på Valhallagatan 11 kommer kunna återvända under dagen.
Boende i två av tre trappuppgångar i Valhallagatan 9 har kunnat återvända. Boende i den sista trappuppgången på Valhallagatan 9 återvänder under eftermiddagen.

Polisen har registrerat och identifierat de som bor i det drabbade huset. En förundersökning är startad och handlar om allmänfarlig vårdslöshet.

Tidigt i morse hade personalen i omsorgsförvaltningen kontakt med fem brukare som bor här och som är berörda av branden. Två har flyttats till andra boenden. Omsorgen har också stöttat HSB att ordna en uppsamlingsplats för de drabbade.

Försäkringsbolag löser boende till de drabbade, och i de fall försäkringar saknas håller man kontakt med kommunen.

_________________________
Källa Skaras kommunledning, räddningstjänst och Polisen