Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Krax krax, ryck mig i fjädern)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Krax krax, ryck mig i fjädern

Publicerad fredag, 17 april 2020, 13:58 av Björn Smitterberg

I nästa vecka kommer en ny lista över rödlistade fåglar – som alltså hotas av att dö ut i Sverige. Kråkor.

Vem kunde tänka sig att kråkor var på utdöende i Sverige? Nåja, det var lite överdrivet skrivet. Kråkorna är inte på utdöende, men har på fem år minskat kraftigt. Enligt fågelforskare som hänvisats till i ett  radioprogram beror det på att kommunen sätter ut papperskorgar med lock på. Fåglarna kommer inte åt (naturliga?) födan.

Annars har redaktören glatt konstaterat att björktrasten börjat sjunga igen – dock är även den med på kommande rödlista.

Annars är det coronan som upptar det stora intresset som samtalsämne. Hellre sparka en bekant på smalbenet än ta i hand. Redaktören är försiktig med såväl reportage som andra uppgifter. Det är nämligen viktigt att inte öka oron, samtidigt som man ska ha respekt för uppgifter som lämnas. Respekt måste man också ha för den personliga intregriteten – det är inte självklart att tala om vem eller vilka som är sjuka och framför allt varför de är sjuka.

I dagarna kommer det många uppgifter om att spridning skett i omklädningsrum. Det går ju inte att visa att det verkligen är så. Om någon hostar i ett omklädningsrum så finns smittan på bänkar och skåp kvar ett par timmar. Har någon hostat i rummet? Någon smittad? Det vet vi inte. Smittan sprider sig lätt på skrivbord, papper, tangentbord och så vidare…
Det är bara du själv som är ansvarig för din hälsa – och i detta fall även din eventuella smittspridning. Utmana inte ödet.

Det finns en motionsanläggning i Lidköping som ryktesvis utpekats. Men det är inget vi vet, och det är inte vår sak att ha koll på. Men den som har minsta tecken på sjukdom – oavsett vilken sort – bör inte gå till motionsanläggningar inomhus. (Coronan sprids bäst inomhus). Smittan syns inte. För en gångs skull har president Trump rätt: Vi är i krig mot en osynlig fiende?

I Lidköpingsnytt håller vi oss till väl kända nyhetskällor och undviker artiklar med okontrollerbara uppgifter.

Redaktören håller sig själv till sin vanligaste motionsform; Promenader.
En skada av vandring som uppstod i början av mars läks. Det var  nämligen en kvällssen promenad då redaktören snubblade pladask. En grästuva låg i mörkret på gångvägen, troligen en rest från snöplogning. Redaktören slog en hand illa. Resultatet blev att redaktören ibland trycker på två tangenter samtidigt. I kan bli OI. Mycket, mycket irriterande.

Annars vet vi inte mer än den statistik som släpps, och att nu covid-19 fått ett ansikte de flesta känner igen; Adam Alsing. Och vi vet att ganska få människor testas. Det verkar som om fler testas i trafiken för rattfylleri och droger än nu akut för corona i vården och omsorgen.

En gång i tiden hade Sverige beredskap mot en massa saker. På 1990-talet började den beredskapen exporteras i form av gåvor till andra länder. Tänk så mycket saker som fanns i reserv för bara 30 år sedan. Hur är det nu? Ja, man skall själv ha ett förråd med konserver, vattendunkar, spritkök o s v. I dessa dagar måste man komplettera det förrådet med tvål.

För många barn är Kråkan en välkänd sagofågel. Fågeln är nämligen bästa kompis med Mamma Mu. Specialuttryck vid överraskning: Krax. Ryck mig i fjädern! Redaktörn får läsa sagor för barnbarn via skype – det blir inte riktigt samma känsla.

God Helg