Gå direkt till Nyheten (Debatt: Hemtjänsten måste få bättre coronaskydd!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 29 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Hemtjänsten måste få bättre coronaskydd!

Publicerad lördag, 11 april 2020, 08:03 av Insändare

I en insändare kräver en Lidköpingsbo att hemtjänstpersonalen får bättre skydd mot coronavirus när de är hos sina brukare. Texten är uppdaterad på insändarens begäran.

En blandad känsla mellan rädda människor eller människor som har känslan av ren odödlighet i samhället, vilket så klart kan vara sant.

Paniken har visat sig genom människors rädsla att inte kunna torka baksidan av kroppen, istället för att samla sig och tänka efter vad vi skall göra för att rädda det som räddas kan med minsta risk.

Jag har ju inga kända underliggande sjukdomar så ja är lugn, Eller?

Vi har ett mål enligt folkhälsomyndigheten:
Bromsa spridningen och rädda de äldre som inte klarar påfrestningen eller ges möjligen till intensivvård om det blir en kölista. Samtidigt som vi räddar den hårt ansatt sjukvården och dess personal.

Vad är då att vara rädda om de äldre, vad är då rätt att inte i onödan belasta vår sjukvård.
Jag har en multisjuk pappa som är sist kvar av mina föräldrar, han får varje vecka hjälp av hemvården för kontroll och sår omläggning. En mycket viktig del för hans överlevnad. Transplanterad njure som har gett upp efter fantastisk tid i hans kropp, nu går han på dialys, hjärtat drabbat av förmaksflimmer och pacemaker som bistår hjärtat, till detta en släng av hudcancer, och en hink med tabletter som var dag ska få hans kropp att fungera på ett så bra sätt som möjligt. 4 gånger om dagen ges dialys i hemmet som han sköter själv, han har det som alla andra i samma situation eller riskgrupp otroligt tufft och ensamt, men det är så livet är just nu för alla och det får vi alla hjälpas åt med.

Min tanke är ändå slutligen efter snart en månads olika typer av åtgärder i samhället, hemtjänsten kommer fortfarande innanför dörren och gör sitt jobb för de gamla och sjuka, utan ens det enklaste munskydd för att minimera risken för smittspridning, ja just det ingen jobbar ju med symtom, eller har ja kanske sjukdomen utan att veta om det!

Vi har försökt att samtidig skämta i denna speciella situation ja å pappa, vilket även är på allvar så klart.

Du kommer inte få en respirator om du blir sjuk, jag som anhörig får en spade.

Vi har nu fått bekräftat att vi har sjukvårdspersonal som bär på smittan vilket bör vara normalt i denna pandemi, men jag ser det högst onormalt att dessa människor inte utrustas med någon form av skydd.

Brist ja det vet vi men om vi skall prioritera en grupp har det ju sagts att de ska vara de äldre och kan jag hitta utrustning kan säkerligen även vår kommun gör det.

Själv är bästa dräng, pappa är nu utrustad med både visir och munskydd när hemtjänsten kommer på besök, och de köpte ja på byn i Lidköping.

(Håll Lidköping Levande i dubbel bemärkelse)

Kan jag bara skydda han 10-20% extra är det ju en vinst, emot det nuvarande pågående lotteriet för de äldre.

Tänker på de som inte har nån anhörig som kan bistå med hjälp mot denna runt resande dödspatrull. Förstå mig rätt alla hårt arbetande i sjukvården, det är inte fel på er, det är en ledningsfråga och ett bristande omdöme.

Jag är bedrövad över situationen i kommunen,  åtgärder måste till för riskgrupperna!

-Och det Nu!

Mats 

___________________
Redaktörens kommentar: Det går i nuläget inte att få bekräftat eller dementerat uppgifter om smittade personer. Enligt tidigare artikel i Lidköpingsnytt är det smittskyddsläkare och sjuksköterska som kan beordra personal i riskzonen använda utökat skydd mot smitta. 

14 kommentarer på “Debatt: Hemtjänsten måste få bättre coronaskydd!”

 1. Anders skriver:

  Vore även klokt om personalen slutade med att jaga arbetspass över områdesgränserna och dra runt smittan ytterligare.

 2. Tore Svensson skriver:

  Luddig kommentar av redaktören! De gamla ska hålla sej i karantän och inte få träffa närstående, men måste acceptera personal som rör sej i riskområden, helt oskyddade? Har man gått med på att vara i karantän ska väl kunna krävas att alla besökare använder skyddsutrustning?

 3. Björn Smitterberg skriver:

  Och vad är luddigt?

 4. Tore Svensson skriver:

  Ursäkta, menade inte redaktören, utan myndigheterna som sätter krav på de utsatta, men inte utrustar hemvårdarna.

 5. HSVL Man får inte utsätta någon för fara för liv och hälsa.
  Skall minska smittspridning och ha skyddsutrustning. Man får inte sprida smitta från vårdtagare till vårdtagare.Personalen har inte undersköterskeutbildning och kan inte sjukvård vilket vårdtagare blir lidande för. De får inte göra såromläggningar. Nedlåtande vårdtagare är inte acceptabelt. Bekräftat att personalen bär på coronasmitta, då får de inte gå till jobbet. Skall stanna hemma. Detta skall anmälas och mer anmärkningsvärt. Det talar om att vårdtagare utsätts för fara för liv och hälsa. Så här får det inte gå till.
  Det är fasansfullt att höra hur sjuka människor behandlas. Tag mod och ring till myndighet och änmäl det som ni delgivit.
  Vänligen.

 6. Ove Nordström skriver:

  Lever kommunerna upp till sitt arbetsgivaransvar och kan tillhandahålla skyddsutrustning för all personal?

 7. Peter skriver:

  Kommunen kommer att få en massa arbetsrättsjurister efter sig när det här är över , att inte få rätt skyddsutrustning är ett allvarligt brott mot både vårdare och vårdtagare

  Byt ut ledningen för lidköpings kommun nu

 8. Watchingeye skriver:

  Det vore väl informativt och rakryggad om kommunföreträdare kan lindra folks oro och undringar.
  Det väl inte för mycket begärt trots politikernas beslut att inte ta dialog med invånarna här på LN?

 9. Micke skriver:

  Anders: Tror du att personalen jagar jobb över områdesgränserna , beror väl på strukturen inte den anställde.

 10. peter skriver:

  till skyddsombud inom kommunal , ni har all rätt att stoppa arbete om inte skyddsföreskrifter följs , både vårdtagare och vårdare har rätt till skydd , får ni inte skydd gå hem.

 11. Watchingeye skriver:

  Tio (10) dagar senare…… Inte skymten av en liten respons från kommunens företrädare.
  Ska man tolka det som en talande tystnad?

 12. Bill skriver:

  Jag håller helt med Peter, och skuddsutrusning är ett måste.

 13. RGR skriver:

  Har kommunen skakat fram skyddsutrustningen nu, eller fortsätter de riskera både sina anställdas och vårdtagarnas liv och hälsa?

 14. Watchingeye skriver:

  RGR: Sorgligt nog kommer vare sig du eller någon annan se skymten av ett svar här.
  Kommunföreträdarnas nonchalans mot LNs läsare är iögonfallande.

Kommentarerna är stängda