Gå direkt till Nyheten (Lördag 4 april: Skidspåret på Råda Ås är öppet
Mäktig insats av entusiaster)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lördag 4 april: Skidspåret på Råda Ås är öppet
Mäktig insats av entusiaster

Publicerad lördag, 04 april 2020, 12:32 av Björn Smitterberg

På lördagsmorgonen var skidspåret på Råda Ås öppet. Det blev lite kortare än planerat, och lite smalare. Men vintern var ju heller inte sådan man kunde förvänta sig. Ändå är det imponerande vad medlemmar i Lidköpings Vintersportklubb (LVSK) skapat för Lidköpingsborna. När Lidköpingsnytt på förmiddagen var vid spåret fanns även Erik Wilhelmsson här – Lidköpings kanske allra meste och bästa skidåkare.

– Det är inte förvånande att Erik är i spåret, han har en bra åkare och har fina placeringar i Marcia Longa och Vasaloppet, säger Fredrik Holmdahl, en av entusiasterna som hanterar vintersporten på Råda Ås.

Det handlar om en gedigen satsning det här med skidspåret. LVSK har tidigare gjort fina insatser på åsen, och när idén för en del år sedan kom att skapa ett spår för vintersport var det många som undrade vad som stod på. Det talades om teknik, om vädret och inte minst om ekonomi. Så småningom kom det klartecken från kommunen.

Men nu finns anläggningen. Det är LVSK som står för risken. Det här är inte gratis. Även om vintern inte varit snäll mot klubben så finns ett spår på 300 meter där man kan åka fram och tillbaka. Vädret tillät inte att mer snö producerades.

– 300 meter räcker för teknikträning, säger Erik Vilhelmsson medan en stor grupp löpare passerar förbi i motionsspåret intill skidspåret och i ansiktet känns vårvärme från solen.

Vårsolen tär hårt på spåren. Till kommande vinter hoppas man på flera grader lägre temperatur, lägre luftfuktighet (det har minsann regnat här också).

På fredagen kom prognosen om minusgrader natten till lördagen. Fredrik Holmdahl tog chansen att ta ut den stora maskinen för att göra i ordning banan, och i natt frös det så det blev perfekta spår i dag.

– Vi vill ju att alla ska kunna använda allt det här, säger Fredrik Holmdahl när han berättar. Och vi har en budget som innebär att alla som använder spåret får vara med och betala, som vid andra motionsanläggningar.

Avsikten är att det ska bli 4 spår i bredd, med utrymme emellan för fristilsåkning – skating. Förhoppningen är att kunna hålla 2.600 meter öppna. Bansträckningen är klar, belysningen är klar och alla de platser där snökanonerna ska stå.

30 kubikmeter snö kan produceras varje timme vid högsta fart på kanonerna. Tre till antalet.

 

Vattnet som pumpas in i kanonerna med högt tryck kommer från en damm. Den dammen är 3,5 meter djup när det är vatten upp till kanten.
(Dammen är ordentligt inhägnad och inte användbar för bad.)

– Det är vanligt dricksvatten, säger Fredrik Holmdahl. Det smälter ju på våren och rinner ned genom Råda Ås och blir dricksvatten på nytt. Rent och fint.

Ut ur kanonerna kommer en fin ånga, som förvandlas till snö.

– Redan efter några minuter ser man att marken blir snötäckt. Vi behöver förstås vaka på temperaturen, milt och fuktigt är inte bra. Ett problem är också blåst. Ånga blåser ju lätt bort.

Fredrik Holmdahl har varit uppe tidigt för att öppna spåret. Ingen hade tänkt sig att vintern skulle bli så regnig och mild, och inte många hade tänkt sig att vädret skulle vara bra för skidåkning på Åsen i april.

Nu är det mildare väder på gång, så det är osäkert hur länge snön blir kvar.

Egentligen skulle Fredrik Holmdahl ha varit i Stockholm. Hans yrke är att arrangera evenemang – inte minst konserter. I dag skulle han ha förberett en konsert i Globen med Danny Saucedo – men det är förstås inställt.

På Råda Ås finns många motioner, man rör sig enkelt utan att behöva komma nära. Många har  termosen med och det är verkligen läge för en promenad, något varmt att sitta på och något varmt efter promenaden.

____________________________
Bilderna är klickbara till större format