Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Inställsamt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Inställsamt

Publicerad fredag, 27 mars 2020, 14:00 av Björn Smitterberg

Inställt.
Det är veckans vanligaste ord vid sidan av virus. Flera har börjat arbeta hemifrån. Till glädje för bl a barn som får mer tid med föräldrar som samtidigt försöker utföra arbete hemifrån. Det är inte alltid så lätt. Barnen har ju ett datavirus som kallas spel.

Vi ställer in, ställer av och viusar plötsligt att vi kan vara utan mycket av det som annars är naturligt. En del av det inställda kommer förstås att utvecklas till något helt nytt. Såg i går på TV hur Stadt i Lidköping serverar mat – direkt på hotellgästernas rum. Nöden är verkligen uppfinningarnas moder. Butiker får ett litet tillskott när Lidköpings kommunanställda får ett presentkort från sin arbetsgivare att handla för.

En fråga inställer sig i redaktörens pyttelilla hjärna; Hur ska alla de här reglerna tas bort? När är vi tillräckligt friska för att – exempelvis – gå på bio? Gå på konsert? Var är gränserna?

För inte kan det nuvarande läget vara det nya normala?

Redaktören försöker finna en naturlig balans i nyhetsredovisningen – men det är inte lätt – corona tar över även nyhetsflödet.

Vissa försöker få gratis reklam i Lidköpingsnytt och hänvisar till att de har sociala medier. Tji. Gratisreklam är inget Lidköpingsnytt överlever på. Förr var textreklam något som journalister aktade sig noga för. Hos redaktören sitter det i. Det är nyhetsvärdet som gäller. Ideell verksamhet och föreningslivet är välkommen att höra av sig – men inte kommersiella verksamheter. Däremot kan vi alltid diskutera hur annonser ska betalas. Annonsera nu – betala i september?

Det snuvas och hostas lite – så därför produceras Lidköpingsnytt sedan några dagar från hemmaredaktionen. ”Snuvas” är ett okänt ord. Man kan ha snuva, man kan bli snuvad, men man kan inte snuvas. Då heter det ”snoras”.
Ja, coronaviruset sätter  till och med fart på hanteringen av språket.
Nu känner sig inte redaktören som någon smittspridare. Men en nysning på fel ställe kan väcka känslor hos andra. Redaktören har för övrigt funderat en hel del på varför han nyser så mycket på morgnarna.

Att jobba hemma, det är inte så lått. Redaktören har visserligen inte utegångsförbud, så det blir lite långa promenader också – skönt är att kvällarnas ljus förbättrats. Och fantastiskt är det att höra fågelsången. Vilka dagar det varit denna vecka.

Det är ju en inställsam tid. Nästan allt ställs in. Häromdagen sökte redaktören exempel på branscher som inte påverkas. Hantverkare i byggbranschen jobbar på. Där håller man automatiskt avstånd i jobbet.

Redaktören har inga planer på att ställa in något. Arbete pågår…

För övrigt – redaktören har de senare dagarna sett såväl tofsvipor fladdra över en åker som fjärilar som leker över gräsmattan. Våren närmar sig…

God Helg – nys i armvecket.