Gå direkt till Nyheten (Dagbarnvårdare flyttas till förskola och skola)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 29 mars 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Dagbarnvårdare flyttas till förskola och skola

Publicerad torsdag, 26 mars 2020, 18:41 av Björn Smitterberg

Arkivbild

Enligt ett meddelande, undertecknat av ordförande i Barn- och skolnämnden (BSN), Mario Melani, ska den så kallad pedagogiska omsorgen om barn  – till vardags kallade dagbarnvårdare – att läggas ned och barnen flyttas till förskolor och skolor, liksom dagbarnvårdarna.

Ett meddelande om detta har i eftermiddag gått ut till föräldrar om att ett sådant beslut ska tas vid kommande möte med BSN.

Så här står bl a:

Under våren 2019 fattade Barn- och skolnämnden beslut om ändrad inriktning för pedagogisk omsorg utifrån de utmaningar som fanns i verksamheten. Bakgrunden var en kraftig minskning av verksamheten sedan 2016. Utvecklingen har sedan nämndens beslut 2019 fortsatt i samma riktning; fortsatt minskad efterfrågan och färre antal barn i verksamheten.

Mot denna bakgrund har möjligheterna och förutsättningarna för den pedagogiska omsorg som bedrivs i kommunal regi utretts. Utifrån detta föreslås barn- och skolnämnden att vid deras sammanträde 7 april fatta beslut om att inte längre erbjuda denna verksamhet och att omställning sker till läsåret 2020/2021.

I en kommentar säger Mario Melani:

– Vi har under flera år sett att efterfrågan på dagbarnvårdare har minskat, och ser att det blir alldeles för få som söker denna form till hösten. Det här har vi diskuterat tidigare i BSN och nu kommer vi att fatta ett beslut om att överföra dagbarnvårdarna och barnen till de ordinarie förskolorna. Det blir alldeles för få barn hos dagbarnvårdarna för att fortsätta som hittills.

 

2 kommentarer på “Dagbarnvårdare flyttas till förskola och skola”

  1. Robert skriver:

    Oerhört ledsamt. Vi har haft alla våra barn hos ”dagmammor” (den sista så sent som för några år sedan) och har bara gott att säga om de som tagit hand om barnen. En unik möjlighet att få spendera dagarna i små grupper där barnen ofta får en nära relation med den person som tar hand om dem.

    Att få har sökt har väl delvis att göra med att kommunen knappast lyft fram alternativet. Jag tror snarare att det är åt detta håll kommunen har siktat under en längre tid.

  2. Patrik Halling skriver:

    Man har dragit all pedagogisk omsorg över samma kant, det finns fortfarande verksamheter med barn på kö. Nu skall istället dessa barngrupper splittras och deras trygga tillvaro försvinna. Föräldrar till 15 Barn på Trollstugan som alla förmodligen (i den händelse Trollstugan stängs) vill se sina barn på samma förskola (silverbyn). Hur har de BSN tänkt sig detta? Splittra på syskon? Splittra på bästa kompisarna? Skall personalen från Trollstugan följa med för smidigare övergång? Så mycket som verkar ogenomtänkt med detta beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *