Gå direkt till Nyheten (Storsmuggling av narkotika i Västsverige till domstol)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Storsmuggling av narkotika i Västsverige till domstol

Publicerad onsdag, 25 mars 2020, 10:08 av Redaktionen

Fyra män åtalas idag vid Göteborgs tingsrätt misstänka för synnerligen grovt narkotikabrott synnerligen grov narkotikasmuggling. De greps i samband med att de förra sommaren transporterade narkotika till ett sammanlagt värde av 42 miljoner kronor.

Den 3 juni rullade en polskregistrerad lätt lastbil från Holland och en följebil med destination Sverige och när lastbilen dagen efter kommer till Göteborg mötte två män bosatta i Göteborg upp på en bensinmack vid Bäckebol och tog emot en väska med cirka 50 kilo amfetamin.

Det berättar Polisen.

Lastbilen och följebilen kördes sedan vidare mot Stockholm, men blir stoppas av polis utanför Göteborg. I lastbilen fanns ytterligare totalt cirka 90 kilo av olika sorters narkotika som amfetamin, ecstasy, mdma och kokain.

– Detta är resultatet av ett bra spaningsarbete. Vi har haft ett väldigt bra material att arbeta med i utredningen, säger Johan Ekström på spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg.

Det totala värdet på gatan för narkotikabeslaget är en bit över 42 miljoner kronor och antalet missbrukardoser uppgår till över 500.000.

– Det är narkotika som annars hade hamnat på gatan och sannolikt bidragit till att finansiera den organiserade brottsligheten i Göteborg, men också andra delar av landet. Pengar som kunde finansierat vapen och sprängmedel i gängkonflikter. Genom den här typen av insatser kan vi också bidra till att minska det grova våldet kopplat till narkotika, säger Johan Ekström.

Huvudmannen bakom narkotikahärvan finns i Holland. Han är häktad men inte gripen. De två personerna som tog emot paketet är hemmahörande i Göteborg och åtalas nu synnerligen grovt narkotikabrott. De två som körde följebilen från Holland åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Chauffören till lastbilen, som uppger att han inte kände till lastens innehåll, åtalas för oaktsamhetsbrott.

Straffsatsen på synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling ligger vardera mellan 6-10 års fängelse.